Fam. Bruins start met Campereilander biozuivel

Na een jaar van voorbereiding is het eerste biologische melkveebedrijf op het Kampereiland een feit. Harry en Petra Bruins en hun dochter Irene vierden de start van hun vernieuwde bedrijf afgelopen vrijdag met alle mensen die hebben geholpen bij de totstandkoming van de zuivelboerderij. „We hebben gekozen voor een biologische werkwijze, omdat we smaakvolle streekproducten willen produceren met respect voor mens en dier op basis van kringlooplandbouw. We noemen het volhoudbaar”, zegt Harry, die met zijn gezin melk verwerkt tot karnemelk, yoghurt, vla en boter en de zuivel vanaf januari 2013 grotendeels aan huis verkoopt op vrijdagmiddag en zaterdagochtend. Daarnaast is de zuivel te koop bij Boerderijwinkel Vahl in IJsselmuiden en bij De Lange’s versplein in Genemuiden.
Diverse rassen
De familie Bruins stelt het bedrijf ook open voor bezoekers. „Wij vinden het belangrijk om te laten zien hoe wij onze pure, heerlijke zuivelproducten maken.” Op het bedrijf zijn circa 70 koeien, 50 stuks jongvee en een stier. Er zijn niet alleen Holsteinkoeien, maar er is ook gekozen voor robuuste melkveerassen zoals Brown Swiss, Montbeliarde, Fleckvieh en Yersey. „Het gaat niet om de hoogste productie per koeien, maar om koeien die lang meegaan en gezond blijven.”
EKO-zuivel
Familie Bruins produceert op biologische wijze, Skal controleert dat om te zorgen dat consumenten met het EKO-merk gegarandeerd een biologisch product kopen. Biologisch houdt in dat Bruins geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt en zeer beperkt antibiotica, alleen voor zieke dieren. Ook is er maximaal weidegang, de koeien lopen vanaf maart tot in november in de wei. In de winter krijgen ze uitsluitend graskuil en het unieke en mineralenrijke Kampereilander hooi gevoerd.
(H)eerlijk IJsseldelta
Vanaf 2013 krijgt de zuivel van Bruins het EKO-keurmerk. Daarnaast staan op de verpakking ook de logo’s van (H)eerlijk IJsseldelta en van de Bond van Boerderijzuivelbereiders. (H)eerlijk IJsseldelta staat voor smaakvol, puur en duurzaam en voor een breed scala aan verse streekproducten van diverse boerderijen uit de IJsseldelta met haar prachtige, natuurrijke omgeving. Echte boerderijzuivel is te herkennen aan het logo van de Bond van Boederijzuivelbereiders. Nederland telt circa 400 melkveebedrijven, waaronder die van Bruins, die melk verwerken op hun eigen boerderij.
Weidevogels
Het biologische melkveebedrijf van Bruins ligt in een gebied waar grote delen zijn aangewezen als stimuleringsgebied voor weidevogels, zoals kievit, grutto, tureluur, veldleeuwerik, wulp, scholekster, graspieper en de gele kwikstaart. „Een biologische werkwijze is ook positief voor de hoeveelheid voedsel voor weidevogels. Dat komt omdat wij alleen dierlijke mest gebruiken en geen kunstmest. Dat verbetert het bodemleven met meer insecten, vlinders en kevers als resultaat. Omdat we geen bestrijdingsmiddelen tegen onkruid gebruiken, is ons land vaak erg kleurrijk door paardenbloemen, pinksterbloemen, dotters, boterbloemen, bloeiende klaver en wat al niet meer.”
Dankzij die bloemen zijn er volgens Harry op biologische landbouwgronden driemaal zoveel vlinders te vinden dan op gangbare landbouwgrond. „Die vlinders leggen eitjes en die geven rupsen. En dat is weer geweldig voer voor de weidevogels.”
Impuls voor heel gebied
Zuivelboerderij Erf 1 is één van de vele initiatieven op het Kampereiland die steun krijgt vanuit het project Weidse Waarden (zie kader hieronder). Met de financiële middelen uit dit project kunnen agrariërs bedrijfsplannen ontwikkelen die de landbouw en het gebied versterken. De familie Bruins had de plannen voor een zuivelboerderij al voordat het project Weidse Waarden van start ging. „Maar de steun was een welkome bijkomstigheid”, stelt Harry.
Zes melkveehouders
Sinds de start van Weidse Waarden hebben naast Bruins nog vijf andere melkveehouders en één akkerbouwer hun plannen al gerealiseerd met (financiële) steun vanuit het project. Het gaat om een kinderdagverblijf, natuureducatie en kanoverhuur, een boerderijwinkel op een akkerbouwbedrijf, bedrijfsontwikkeling met een luchtwasser en twee melkveehouders die Campereilander kaas laten produceren van hun koeienmelk. Daarnaast krijgen nog tien andere individuele ondernemers actieve begeleiding bij het realiseren van hun plannen. Het gaat daarbij om een kinderdagverblijf, combinatie zorg met toerisme, bedrijfsuitbreiding met mestbewerking (2x), realisatie van een vrijloopstal, start van een melkgeitenbedrijf, bedrijfsuitbreiding met een ammoniakemissiearme vloer, bedrijfsuitbreiding met een serrestal, bouw duurzame ligboxenstal en een streekwinkel met een theetuin. Sinds de start van het stimuleringsmodel eind 2011 kwamen daar nog enkele nieuwe initiatieven bij, die ook op ondersteuning kunnen rekenen.
Tekst: Weidse Waarden