Fryslân reageert op Afsprakenkader Weidevogelbescherming vanuit de landbouw
Gedeputeerde Douwe Hoogland: „Het Afsprakenkader Weidevogelbescherming sluit naar onze mening aan bij de eerder geformuleerde uitwerking van de zorgplicht. De zorgplicht is echter onderdeel van de wet waar iedereen zich aan moet houden. Daar kunnen we niets aan veranderen, maar we zullen de komende jaren met elkaar moeten kijken of dit afsprakenkader kan werken.”
In april 2022 besluit Provinciale Staten over het vaststellen van de Omgevingsverordening. Het college stelt aan Provinciale Staten voor om de uitwerking van de zorgplicht voor weide- en akkervogels daarin niet op te nemen. Daarnaast is het advies om het Afsprakenkader als bijlage op te nemen in de reactienota waarin alle binnengekomen zienswijzen van de Ontwerp Omgevingsverordening worden behandeld.
Niet werkbaar
Elf landbouworganisaties hebben in het afsprakenkander afgesproken hoe ze de komende jaren weidevogels willen beschermen in Fryslân. Dit gebeurde nadat de landbouwsector in het voorjaar aangaf de uitwerking van de zorgplicht in de Ontwerp Omgevingsverordening niet werkbaar te vinden. De partijen pleiten voor een overleg- en adviescultuur waarin maatregelen vanuit het gezichtspunt van de boer en zijn mogelijkheden om daadwerkelijk te voldoen aan maatregelen wordt aangevlogen. Ze roepen de provincie op om niet te werken met ge- en verboden, maar om te kijken naar mogelijkheden binnen de context van een economisch rendabele bedrijfsvoering.
Inzet op communicatie
Alle partijen die het afsprakenkader hebben ondertekend gaan een centrale boodschap en informatie over maatregelen voor weidevogels ontwikkelen, delen en toegankelijk maken. Ook gaan ze onder een gezamelijke noemer een centrale boodschap, maar ook kennis en adviezen naar de primaire sector, uit dragen via de eigen kanalen en zo mogelijk ook via onafhankelijke media zoals kranten, radio en tv. De organisaties willen algemene maatregelen voor weidevogels, zoals het van binnen naar buiten maaien en onbewerkte hoekjes laten staan, onder de aandacht brengen van hun leden.
Het document is ondertekend door Agractie, Het Friesch Grondbezit, Agrarische Jongeren Fryslân, Farmers Defence Force, Land- en Tuinbouw Organisatie Noord, Kollektivenberied Fryslân, Feriening Biologyske Boeren Fryslân, Netwerk Grondig, Nederlandse Melkveehouders Vakbond, Dutch Dairymen Board en de Nederlandse Akkerbouw Vakbond. Ook is het Afsprakenkader gedeeld met natuur- en milieuorganisaties.