Melkproductie Nederlandse melkveehouders blijft dalen
In maart, april en mei van dit jaar was de melkproductie nagenoeg gelijk aan dezelfde maanden vorig jaar. In de maanden februari en september daalde de melkproductie ten opzichte van 2020 het meest. In februari produceerde de Nederlandse melkveehouders 5,3 procent minder melk en in september bedroeg het verschil met 2020 4,1 procent. Tot en met september bleef de totale melkproductie 2,1 procent achter op vorig jaar.
Overige landen
Ook in de belangrijkste Europese landen daalde de melkproductie. Duitsland produceerde tot en met augustus 1,7 procent minder melk dan vorig jaar en in Frankrijk daalde de melkproductie met 1,1 procent. Alleen Ierland slaagde erin de melkproductie flink te laten stijgen. De Ierse melkproductie steeg tot en met augustus van dit jaar met 6,2 procent. Ook Polen realiseerde een productiestijging, maar die lag met 0,3 procent aanmerkelijk lager. De totale Europese melkproductie is tot en met augustus vergelijkbaar met 2020.
Uruguay, een kleine speler op de wereldmarkt, realiseerde tot en met augustus een productiestijging van 5,5 procent. In Nieuw-Zeeland en Argentinië steeg de productie met respectievelijk 4,1 en 3,9 procent. Amerika produceerde 1,9 procent meer, Wit-Rusland 1,2 procent en het Verenigd Koninkrijk 0,6 procent meer. Australië produceerde als enige speler op de wereldmarkt minder melk (-0,5 procent) dan in dezelfde periode vorig jaar.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Susan Rexwinkel
Bronnen: ZuivelNL, RVO.nl