Nieuwe start Boersma na Van Bakel debacle
Het nagenoeg grondloze bedrijf is afhankelijk van voer voor mest contracten met akkerbouwers in de omgeving. Afspraken maken ging niet makkelijk na de faillissementsgolf die door de Van Bakel projecten in de Amerikaanse MidWest was veroorzaakt. Maar dankzij het goede imago van de investeerders in de Hardland Investment Group werd het geknakte vertrouwen weer hersteld. Desondanks zijn de voerprijzen hoog. Jetse betaalde 63 euro per ton voor de 30.000 ton snijmaïs die op het erf ligt.
Nafta politiek
Snijmaïs en korrelmaïs werden schreeuwend duur in de Midwest, ondanks het enorme areaal dat voor handen is. De extreme droogte van afgelopen zomer speelde een rol maar ook de wereldmarkt voor veevoergrondstoffen is daar debet aan. De akkerbouw profiteert met hoge winsten. De maisprijs in Europa en in de MidWest maakt geen verschil, ondanks de transportafstand. Dat is volgens Boersma te wijten aan ‘politieke Nafta afspraken’.
6 uur 24.000 liter
Boersma is van plan snel uit te breiden naar 3000 koeien zodat de 2 x 40 visgraatmelkstal die Vreba Hoff bouwde volledig wordt benut. Nu verlaat er per zes uur een truck, gevuld met 24.000 liter melk het erf op weg naar de zuivelfabriek. Wekelijks gaan verlaten ook vier vrachtwagens gevuld met gedroogde koemest het erf. Een GEA mestscheider levert een product op met 30 tot 40 % drogestof dat deels gebruikt wordt als boxvulling. Droger mag de mest niet zijn want anders waait het weg, vooral in het zomerseizoen.
Rusland
Boersma werkte van 2005 tot en met 2007 als manager op een Russisch megamelkveebedrijf in opdracht van melkmachinefabrikant DeLaval. Hij verwacht dat Rusland in tijd van een generatie een zuivelgigant gaat worden, omdat de bevolking anders dan in West Europa en de Verenigde Staten bereid is hard te werken.