Hoger eiwitpercentage met weidegang in herfst
De koeien zo lang mogelijk een paar uur per dag naar buiten om zo nog wat goede kwaliteit weidegras op te nemen gaf bij de meeste deelnemers uit het netwerk Dynamisch Weiden een plus op de gehalten en met name een plus op het eiwitgehalte in de melk.
Dynamisch Weiden
In de loop van oktober gingen veel koeien op stal, ook bij zeven van de negen deelnemers van het netwerk Dynamisch Weiden. De draagkracht van de grond was de reden waarom de koeien opgestald werden. Hoewel de omstandigheden het later weer mogelijk maakten om te weiden, verkozen de deelnemers om continuïteit in het rantsoen te behouden de koeien niet weer opnieuw naar buiten te doen. Het herfstgras kon bij een aantal deelnemers toch worden benut door het oudere jongvee. Bij twee deelnemers hebben de koeien tot half november geweid. Op deze bedrijven waren alle percelen in september gemaaid als voorbereiding op de winter en, als tweede reden, om schoon herfstgras te krijgen. Door de dieren een grotere oppervlakte aan te bieden en andere looproutes voor de koeien te creëren kon er zo lang worden geweid.
Tekst: Verantwoorde Veehouderij
Beeld: Ellen Meinen