Video: Antoon Jacobs: 'Het verbeteren van de eiwitkwaliteit is de grootste uitdaging'
Tijdens het Topkuilevenement in Hummelo zette Antoon Jacobs van Eurofins de belangrijkste kwaliteitskenmerken op een rij. Positief is dat de verteringssnelheid van kuilen steeds verder afneemt. Een punt van aandacht voor de komende jaren is het verbeteren van de eiwitkwaliteit, aldus Jacobs.
„Door de langzamere verteringssnelheid kunnen de koeien de beschikbare energie en voederwaarde beter benutten", legt Jacobs uit. „Dat is positief." De kwaliteit van het geteelde eiwit, daarentegen verdient nog wel wat aandacht volgens Jacobs. „Graskuilen bestaan voor een belangrijk deel uit onbestendig eiwit en dat is nadelig voor de efficëntie van de koe. Onbestendig voereiwit is moeilijk om te zetten in melkeiwit, het deel dat niet wordt omgezet verlaat als ureum de koe. Willen we het percentage eiwit van eigen grond verhogen dan is het belangrijk dat de eiwitkwaliteit verbetert."