Meer mastitis bij selectief droogzetten
Dat blijkt uit onderzoek naar selectief droogzetten dat is gedaan door GD. De resultaten werden woensdagmiddag gepresenteerd op het jaarlijkse symposium van het UGCN.
Kwartieren
In het onderzoek, dat liep van 1 mei 2011 tot 1 november 2012, deden 1.657 dieren mee (40 procent vaarzen, 60 procent koeien) afkomstig van 97 bedrijven. De dieren waren geselecteerd op een laag celgetal: voor vaarzen onder de 150.000, koeien onder de 250.000. Verder moesten ze vier gezonde, functionerende kwartieren hebben.
In totaal deden dus 6.628 kwartieren mee in de proef. Op het moment van droogzetten werd door de onderzoekers de ene kant (twee linker of twee rechter kwartieren) drooggezet met antibiotica en de andere helft van het uier zonder antibiotica, en ook zonder andere hulpmiddelen als teatsealers. De veehouders wisten niet welke kwartieren wel of niet waren behandeld.
Toch minder antibiotica
In totaal kregen 319 kwartieren van 243 dieren op 86 bedrijven uierontsteking. Daarbij betrof het 119 kwartieren die met droogzetters waren behandeld en 200 kwartieren die zonder antibiotica waren drooggezet. Gemiddeld betekent dit dat er dus 1,7 keer vaker mastitis voorkomt bij kwartieren die zonder antibiotica de droogstand ingaan. Vooral in de droogstand lopen dergelijke dieren meer risico.
Het droogzetten zonder antibiotica betekent dat het antibioticagebruik op bedrijfsniveau daalt van 5,8 naar 4,0 dierdagdoseringen per dierjaar. „Je gebruikt wel iets meer antibiotica voor de bestrijding van mastitis, maar die toename is maar heel gering", aldus Theo Lam van het UGCN.
Grenswaarde 50.000
De conclusie is dus dat selectief droogzetten het antibioticaverbruik reduceert, maar dat het wel meer kans geeft op klinische mastitis. Volgens GD-projectleider Christian Scherpenzeel is elk mastitisgeval er één te veel. Daarom zijn er verschillende scenario’s bekeken om dat risico verder te reduceren. Meest gunstig lijkt het om bij koeien niet een grenswaarde te hanteren van 250.000 cellen, maar om ze pas bij een celgetal van 50.000 of lager zonder antibiotica droog te zetten. Dan bespaar je iets minder antibiotica, maar de toename van het aantal extra mastitisgevallen is dan ook heel gering.