Pas op voor hoog P gehalte graskuil
John Baars van DMS (Dirksen Management Support) heeft de kuilanalyses van de afgelopen drie voorjaren op een rij gezet. Dit zijn globaal per jaar 800 graskuilen die geoogst zijn tot en met 31 mei.
BEX voordeel
Vervolgens is in het Koeien & Kansen project begroot wat het effect is van deze (gewijzigde) kuiluitslagen voor de BEX. Daarvoor is het bedrijf van Koeien & Kansen-veehouder Van Wijk twee maal doorgerekend; één keer alsof de totale graskwaliteit van dit bedrijf gelijk zou zijn aan die van ‘DMS 2011’, en één keer alsof die gelijk zou zijn aan ‘DMS 2012’. De overige uitgangspunten zijn gelijk gehouden. Het BEX-voordeel voor 2012 werd hierdoor 363 kilo fosfaat lager! Vervolgens is er gekeken welke verlaging van het P-gehalte in krachtvoer nodig was om eenzelfde BEX-resultaat als in 2011 te realiseren. Dit P-gehalte dient daarvoor in dit voorbeeld 0,8 gram P lager te liggen dan met de graskuilen van 2011.
Krachtvoer
Dus om een goede P-benutting te realiseren (bijvoorbeeld aantonen via de BEX) is het noodzakelijk dat een hoger gehalte aan fosfor in het ruwvoer wordt gecompenseerd via minder fosfor in de andere voedermiddelen (in dit voorbeeld krachtvoer).Voor de opbrengst vanuit de eigen bodem werkt het nu juist weer tegenovergesteld; de BEP zal juist hoger uitvallen door de hogere P-opbrengst vanuit gewas van eigen grond. In de KringloopWIjzer worden die verbanden goed duidelijk gemaakt
Tekst: Erik Colenbrander
Ervaren freelance vakjournalist (52), opgeleid als ingenieur melkveehouderij en van jongs af aan gefascineerd door de boerenwereld en in het bijzonder de melkveehouderij en het weer. Met veel plezier richt ik me de laatste jaren ook op de akkerbouw, in het kader van een 'leven lang leren'.
Tekst: Netwerk Verantwoorde Veehouderij