KringloopWijzer flink aangepast
Eerder dit jaar werd al bekend dat vanaf 2021 bij het percentage eiwit van eigen land alleen nog maar het zelf geteelde eiwit meetelt dat ook daadwerkelijk gevoerd is. Ruwvoeroverschotten en verkocht ruwvoer tellen vallen buiten de berekening. De nieuwe formule leidt: aandeel eigen eiwit in het rantsoen gedeeld door de totale hoeveelheid eiwit in het seizoen.
Hoofdteelt, rantsoen en referentie
De nieuwste versie van KringloopWijzer (KLW) maakt het mogelijk een grassnede voorafgaande aan de maïsteelt of na de graanoogst mee te laten tellen bij de hoofdteelt, zodat gewasopbrengsten en eventuele gewasoverschotten beter met elkaar overeenkomen.
De rantsoenpagina, vaak gebruikt door adviseurs, bevat vanaf 2021 verschillende nieuwe kengetallen, om te komen tot een betere rantsoenanalyse. En met het toevoegen van extra referentiegroepen is het voor boeren makkelijker de eigen bedrijfsresultaten te vergelijken met bedrijven van eenzelfde omvang en intensiteit.
Verteringscoëfficiënt en footprint
Het lijstje met verteringscoëfficiënten (VCRE) is aanzienlijk uitgebreid. Tot vorig jaar konden boeren bij het vaststellen van de VCRE kiezen uit 3 standaardproductievoeders, in 2021 is van alle beschikbare voedermiddelen de VCRE bekend. Waardoor praktijk en KLW ook op dit punt steeds dichter bij elkaar komen te liggen. De verwachting is dat met deze aanpassing de stikstofexcretie 0,1 procent stijgt, maar de ammoniakemissie daarentegen met 1,1 procent afneemt.
Daarnaast is ervoor 2021 voor gekozen de herkomst van de soja mee te laten wegen in de footprint. Leveranciers kunnen voor sojaschroot en droge maïs een specifieke bijbehorende footprint aanleveren. Waarbij algemeen wordt aangenomen dat soja uit Zuid-Amerika een hogere footprint heeft dan soja, die elders is geteeld.
Actualiseren
Naast de hierboven omschreven wijzigingen zijn in de KLW veel forfaitaire normen en gebruikte formules geactualiseerd, om ze beter aan te laten sluiten op de dagelijks landbouwpraktijk.
Een compleet overzicht van alle wijzigingen is te vinden op de site van KLW.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Ingrid Sweers
Bron: Kringloopwijzer