Wetenschap: voeropname maximaliseren

Als eerste spreker besprak Dr. Björn Kuhla (Leibniz Instituut voor Landbouwhuisdierbiologie, Duitsland) de regulering van de voeropname in melkvee.
Papiloppervlak
Specifieke metabolieten zoals bèta-hydroxyboterzuur blijken in staat om het “honger”-gevoel te verminderen. Drs. Roselinde Goselink (Wageningen UR Livestock Research) vervolgde met de anatomie van de pens en de groei van penspapillen rond afkalven. Een lange periode van traag-fermenteerbaar droogstandsvoer doet het papiloppervlak afnemen en vertraagd de papilgroei na kalven; een hogere voeropname daarentegen helpt om het oppervlak voor de absorptie van nutriënten te verbeteren.
Omega vetzuren
Dr. José Santos (Universiteit van Florida, VS) presenteerde het effect van lang-keten vetzuren op productie, gezondheid en vruchtbaarheid. Het toevoegen van meervoudig onverzadigde vetzuren kan de gezondheid en vruchtbaarheid van melkvee verbeteren, maar de balans tussen omega-3 en omega-6 vetzuren is belangrijk voor een optimaal resultaat; de beste strategie is meer omega-6 vetzuren te voeren in de transitieperiode, en meer omega-3 vetzuren in de periode dat een dier geïnsemineerd moet worden.
Dairy Campus
Na de lunch introduceerde ing. Kees de Koning (Dairy Campus) het nieuwe Nederlandse centrum voor melkvee innovaties: Dairy Campus. Doel van Dairy Campus is het integreren van onderzoek met onderwijs en ondernemerschap, om innovaties in de melkveesector te kunnen ontwikkelen. Drs. Saskia van der Drift (Gezondheidsdienst voor Dieren) vervolgde het wetenschappelijk programma met resultaten uit haar promotieonderzoek aan de Faculteit Diergeneeskunde te Utrecht naar eiwit- en vetmobilisatie rond afkalven. Het eiwitniveau in droogstandsrantsoenen verdient meer aandacht , omdat onderzoeksresultaten er op wijzen dat de eiwitmobilisatie al in de laatste weken voor afkalven op gang komt terwijl de energiebalans dan nog positief is.
Minder eiwit
Dr. Stephen Whelan (Universiteit Dublin, Ierland) presenteerde de resultaten van zijn onderzoek om de energiebalans na afkalven te verbeteren door het verlagen van het eiwitniveau in het rantsoen. Een verlaagd eiwitniveau in het rantsoen in combinatie met een verhoogd aanbod aan glucogene nutriënten vermindert de melkproductie in de eerste weken van de lactatie, verbetert de energiebalans en is een strategie om koeien in de transitieperiode te ondersteunen.
Vetmobilisatie
Dr. Ric Grummer (Balchem Corporation, VS) sloot af met een analyse van verschillende voedingsstrategieën in de vroege lactatie. Vetmobilisatie kan niet voorkomen worden, omdat het een natuurlijk proces is als onderdeel van het op gang komen van de lactatie; het belangrijkste doel bij het voeren van verse koeien is en blijft: het maximaliseren van de voeropname.
Tekst: Wageningen Livestock Research