‘Geen zware sneden maaien’
Naast tijdig slepen en rollen zorgen de weidende koeien voor een dichte zode. Daarnaast wordt veel aandacht besteed aan het mollen vangen. Zo nodig wordt een keer beregend. Wat ook zeker invloed heeft op de zode, is het feit dat er nauwelijks grote machines van de loonwerker op komen. In het voorjaar wordt alles met de sleepslang bemest. De sneden erna huren ze een tank en rijden ze de mest zelf het land op. De kunstmestgift delen ze in twee keer. Half maart passen ze een ammoniummeststof met zwavel toe. De tweede gift wordt opnieuw met overwegend ammonium bemest, maar dan zonder zwavel.
Eerste snede in drie keer
Wat volgens de ondernemers ook belangrijk is om de zode gezond te houden, is het tijdig maaien. „We houden niet van die zware sneden. Die zijn een aanslag op de zode en geven onkruid de kans om zich te ontwikkelen”, stelt Koos. Hij vertelt verder dat ze de eerste snede in drie keer oogsten. Daarmee spreiden ze risico’s en creëren ze groeitrappen voor het weiden en houden ze het werk behapbaar. Het inkuilen gebeurt met een oude opraapwagen van ongeveer 30 jaar. „De capaciteit ligt daarmee niet hoog, maar dat vinden we niet erg. We kunnen dan alle tijd en aandacht besteden om een goede kuil te maken.”
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Topkuilevenement
Familie van Eck is een van de drie finalisten van de Topkuilcompetitie. De winnaar van Topkuil 2021 wordt bekendgemaakt tijdens het Topkuilevenement op 9 november in Hummelo (GD).
Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Beeld: Bram Teeuwsen, Joyce Kuster