Bathmens biogas in de startblokken
In Bathmen staan vijf melkveehouders te popelen om zelf opgewekt biogas te gaan leveren aan de industrie in Deventer. Volgens Karel Horn, die opereert als voorzitter namens de vijf, had het voorbereidingsproces geen vijf jaar hoeven te duren. „Dat komt, omdat de boeren zelf voor heel veel zaken verantwoordelijk zijn. Bijvoorbeeld het aanleggen van de gasleiding. De bestaande regelingen hiervoor, zoals de SDE regeling, zijn erg rigide. In de toekomst kunnen dit soort projecten sneller worden uitgevoerd als de regeling ook praktischer wordt.”
'Goed voorbeeld'
LTO Noord juicht initiatieven zoals in Bathmen toe. ‘Nederland verkeert momenteel in een gascrisis, iedereen ervaart de gevolgen en afhankelijkheid van buitenlandse gasproductie. De torenhoge gasprijzen zorgen voor steeds meer problemen bij zowel (boeren)bedrijven als bij consumenten. Boeren hebben hier creatieve oplossingen voor. Zij kunnen namelijk groen gas produceren vanuit mest. Naast dat hiermee huizen kunnen worden verwarmd, wordt er ook uitstoot van stikstof en CO2 mee verminderd. LTO Noord roept overheden op boeren en tuinders hierin de ruimte te geven.’
De productie van groen gas heeft volgens LTO Noord drie grote voordelen. „Door als Nederland zelf groen gas te produceren zijn we minder afhankelijk van andere landen. In plaats van gas uit fossiele brandstof te winnen, produceren boeren bovendien groen gas vanuit mest. Dit gas is daarnaast een duurzaam alternatief om bijvoorbeeld gebouwen mee te verwarmen. Daarbij wordt met de productie van groen gas emissie van stikstof en CO2 verminderd. Groen gas is dus een win-win-win”, aldus Martien Nillesen, regiobestuurder bij LTO Noord.
Nog vrij beperkt
Op dit moment is het aantal boeren en tuinders dat groen gas uit mest haalt nog vrij beperkt. Het gaat hierbij om enkele tientallen boeren in Nederland. Toch kunnen er grote stappen gemaakt worden als de overheid een helpende hand toereikt, stelt LTO. „Installaties om groen gas te produceren zijn kostbaar en het is daarom belangrijk dat de overheid hier in investeert. We willen als land ook minder afhankelijk worden van gas uit andere landen Dan is dit een duurzame en goede oplossing om als overheid in te investeren”, aldus Martien Nillesen.
Groene energie
Boeren en tuinders in Nederland doen volgens LTO Noord massaal mee aan het opwekken van groene energie. ‘Bijna de helft van de boeren en tuinders wekt duurzame energie op. Dit was tien jaar geleden nog 10 procent. Daarnaast nemen 95 procent van de boeren en tuinders maatregelen om energie te besparen.’
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: LTO Noord