Miljardeninvestering Arla in klimaat én nabetaling positief ontvangen in Denemarken
De miljardeninvesteringen in (digitale) innovatie, technologie en marketing op weg naar klimaatneutrale zuivel moeten er voor zorgen dat Arla in 2030 de CO2 uitstoot met 30 procent heeft gereduceerd.
Naast de miljardeninvesteringen kondigde Arla gisteren (woensdag 3 november) ook een efficiëntieslag in de organisatie aan die een half miljard Euro kostenbesparing moet opleveren.
CO2 reductie met beloningsmodel
Ook wordt er gewerkt aan een beloningsmodel waarmee melkveehouders worden gecompenseerd voor extra investeringen in CO2 reductie, bijvoorbeeld groene stroom. Hoe dit model er precies uit gaat zien is nog niet bekend. De laatste jaren kregen melkveehouders een Eurocent per liter melk extra uitgekeerd als ze voldeden aan een vragenlijst over het klimaat. In het productieproces wordt fossiele energie zoveel mogelijk uitgebannen en verpakkingsmateriaal zoveel mogelijk hergebruikt.
De coöperatieraad van Arla nam de Future2026 strategie aan met 156 stemmen voor en 15 stemmen tegen. Zowel de Deense melkveehoudersvakbond LDM als de landbouw en levensmiddelen brancheorganisatie L&F laten weten blij te zijn met de transparante houding van de Arla directie bij het tot standkomen van de nieuwe Future 2026 strategie. L&F constateert tevreden dat Arla bereid is te investeren in het Deense coöperatieve gedachtengoed in de zuivelketen, blijkens de voorgenomen verhoging van de nabetaling.
Toenemende winst noodzakelijk
De melkveehouders vakbond LDM toont zich kritisch over het rendement van de aangekondigde miljardeninvesteringen in zowel het klimaat als de nabetaling. Dat kan alleen door toenemende winsten, die de Deense melkveehouders vakbond in plaats van met verhoogde nabetaling liever direct op de melkgeldafrekening terugziet in de vorm van een hogere uitbetalingsprijs van de boerderijmelk. Ook plaatst LDM kritische kanttekeningen bij de mogelijkheden om nog (veel) meer CO2 reductie te realiseren.
Klimaatneutrale zuivel meer waard
Aan de verhoging van de nabetaling van 1 naar 1,5 Eurocent per liter, die niet langer eens per jaar maar per halfjaar zal worden uitgekeerd, heeft Arla een minimum rendementseis van 2,8 procent netto winst ten opzichte van de omzet verbonden.
De Scandinavische zuivelonderneming gaat ervan uit dat de miljardeninvesteringen in het klimaat op de wereldwijde zuivelmarkt worden terugverdiend omdat afnemers en consumenten meer willen betalen voor klimaatneutrale zuivel merkproducten van Arla. Los van de klimaatneutrale zuivelstrategie wordt gerekend met jaarlijks twee procent groei van de wereldwijde zuivelmarkt.