FrieslandCampina helpt Nigerianen op weg met mobiele yoghurtfabriek
FrieslandCampina, reeds 65 jaar actief in Nigeria, wil met deze fabriek lokale boeren ondersteunen bij het verhogen van de melkproductie, het verbeteren van de kwaliteit van de melk en het bieden van toegang tot de lokale markt. Het project maakt deel uit van het zuivelontwikkelingsprogramma van FrieslandCampina.
Kansen en uitdagingen
„De Nigeriaanse markt biedt veel kansen”, aldus Jeroen Elfers, directeur zuivelontwikkeling en melkstromen bij FrieslandCampina. „De verwachting is dat de bevolking groeit van 200 miljoen inwoners nu naar 400 miljoen inwoners in 2050. Daarnaast onderschrijft de Nigeriaanse overheid het belang van een sterke zuivelketen.” Bedrijven die handel willen drijven met Nigeria moeten van de overheid investeren in de binnenlandse voedselketen en op die manier een bijdrage leveren aan het streven van de regering naar goed lokaal voedsel voor alle inwoners.
„De grootste uitdagingen bij het opzetten van de nieuwe zuivelketen zijn de beschikbaarheid van water en melk van voldoende kwaliteit”, legt Elfers uit. Een medewerker van FrieslandCampina betrokken bij de ontwikkeling van de fabriek voegt daar de ‘koppelingen’ en het hygiënisch werken aan toe.
Melkstromen
De mobiele yoghurtfabriek is de derde melkstroom van FrieslandCampina in Nigeria. De zuivelverwerker verwerkt al jaren ledenmelk uit de fabriek in Leeuwaarden tot melkpoeder en gecondenseerde melk, om deze vervolgens te verschepen naar Nigeria waar het wordt verwerkt tot gecondenseerde melk en melkpoeder van het merk Peak. De tweede melkstroom is afkomstig uit de zuivelfabriek in Lagos waar melk van 9.000 lokale veehouders wordt verwerkt tot Peak-yoghurt.
Concurrentie
Hein Schumacher, directeur FrieslandCampina en Elfers benadrukken dat de mobiele yoghurtfabriek geen bedreiging vormt voor de Nederlandse ledenmelkveehouders. „De producten die in Leeuwarden worden gemaakt, blijven heel hard nodig om de bevolking te kunnen voeden”, legt Schumacher uit. „De 1,8 miljoen liter yoghurt die we in de nieuwe fabriek produceren, is niet meer dan een druppel op een gloeiende plaat.”
„De fabriek moet in het eerste kwartaal van 2022 operationeel zijn”, licht Elfers toe. „Zo nodig kan de productiecapaciteit snel opgeschaald worden.”
Fabriek
De mobiele yoghurtfabriek is als het ware een mini-uitvoering van een normale fabriek. In deze fabriek wordt alleen lang houdbare yoghurt geproduceerd, die plusminus drie maanden houdbaar is. De yoghurt kent drie verschillende smaken: aardbei, sinaasappel en naturel en wordt verpakt in zakjes van 100 ml. „De mensen in Nigeria hebben over het algemeen weinig te besteden en zo blijft de yoghurt voor een groot deel van de bevolking betaalbaar”, legde Elfers de keus voor de kleine verpakkingseenheid uit.
Activiteiten FrieslandCampina in Nigeria
Sinds 1974 heeft FrieslandCampina een eigen zuivelfabriek in Nigeria, FrieslandCampina WAMCO (West Africa Milk Company). Het bekendste merk van FrieslandCampina in Nigeria is Peak. In 2020 nam FrieslandCampina het zuivelbedrijf Nutricima over, kreeg daarmee een tweede verwerkingslocatie in het zuidwesten van Nigeria en werd daarmee eigenaar van onder andere het merk NuNu.
Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Hermien van der Aa