Gert Vrielink uit Benneveld (Dr.) opende onlangs zijn energieneutrale melkveebedrijf. Melkvee.nl neemt u mee langs de diverse energiebesparende elementen op het bedrijf en overige opvallende zaken.
Melkveehouder Gert Vrielink uit Benneveld heeft de eerste Energieneutrale ligboxenstal van Drenthe. Het bedrijf met 65 melkkoeien produceert energie met een zonnepaneleninstallatie, hergebruikt de warmte uit melk en is tevens ingericht voor energiebesparing. Op een jaarlijks verbruik van 38.000 kWh, bespaart Vrielink bijna 6.000 kWh. Met de zonnepanelen wordt jaarlijks ca. 35.000 kWh geproduceerd. Per saldo is Vrielink op dit moment dus nog een netto leverancier. Met een geplande uitbreiding van zijn veestapel is het verbruik en elektriciteitsproductie straks met elkaar in balans.
Een gasboiler levert een behoorlijk energiebesparing op ten opzichte van een elektrische boiler. Vrielink maakt echter gebruik van een elektrische boiler. Deze hoeft niet op het aardgasnetwerk aangesloten te worden, de stroom voor deze boiler wordt via een extra zonnepaneel opgewekt.
Een gesloten spoelbak is een relatief goedkope oplossing om een beetje energie te besparen. De winst is iets meer dan 100 euro per jaar.
Vrielink heeft gekozen voor energiezuinigere verlichting met Metaalhalideverlichting. Na 25 jaar kost een branduur 1,52 euro. Volgens berekening van DLV is LED-verlichting het meest energiezuinige en kosteneffectief, maar vraagt om een behoorlijke investering. Na 25 jaar kost eren branduur 0,95 euro.
Er liggen op het dak 174 zonnepanelen in zuidwestelijke richting. Ze leveren 35.000 kWh en alleen al de maanden augustus en september produceerden de panelen 9000 kWh. Het systeem is modulair en kan eenvoudig worden uitgebreid met meer zonnepanelen, maar Vrielink heeft voldoende energieproductie voor 100 koeien. De elektriciteitsproductie is binnen in de stal op een scherm af te lezen. Binnen in de stal zijn ook de omvormers geplaatst. De capaciteit van de omvormers bepaalt het maximaal aantal zonnepanelen en beide moeten in balans zijn. De omvormers zorgen dat de elektriciteit van de zonnepanelen omgezet worden in bruikbare elektriciteit.
Met een warmteterugwinsysteem wordt het water al voorverwarmd, waardoor dit een behoorlijke besparing oplevert op het verwarmen van water. Terugverdientijd is vijf jaar.
Op de vacuümpomp hoeft straks bij de uitbreiding van zijn stal naar 100 koeien en een nieuwe bedrijfswoning alleen een frequentieregelaar geïnstalleerd worden Dan kan Vrielink energieneutraal blijven. De terugverdientijd van zo’n frequentieregelaar is vier jaar.
Vrielink heeft met het oog op de toekomst zijn stal groter gebouwd. Er is ruimte voor zo’n 140 koeien. Er lopen nu 65 koeien en in de toekomst zal de andere helft van de stal ook ingericht worden als Vrielink zijn veestapel gaat uitbreiden. Nu wordt de andere helft van de stal in eerste instantie gebruikt voor opslag en strohok.
Er is voor de melktank een voorkoeler geïnstalleerd. Hierdoor kan er een behoorlijke besparing op de koelmachine gerealiseerd worden met een terugverdientijd van vier jaar.
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste nieuws uit de melkveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Melkvee.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.