Gebruik hoornloos Fleckvieh vervijfvoudigd in Duitsland

Dat heeft alles te maken met de veranderende regelgeving in Duitsland omtrent het onthoornen van kalveren, vertelt Stef Beunk, de Nederlandse vertegenwoordiger van Bayern Genetik.
In Duitsland was het tot voor kort nog net zoals vroeger in Nederland: boeren mochten de kalveren tot een leeftijd van zes weken gewoon zelf onthoornen, zonder verdoving.
Inmiddels zijn de regels veranderd. Duitse boeren moeten nu ook de kalveren laten verdoven bij het onthoornen. Net als in Nederland mogen de veehouders het onthoornen nog wel zelf doen, maar moet er een dierenarts bij zijn om de dieren te verdoven.
'Ons bin zuunig'
„En Fleckvieh boeren zitten niet te wachten op de extra kosten van de dierenarts", zegt Beunk. „De Beierse boeren zijn net Zeeuwen; 'ons bin zuunig'. Daarom komt er steeds meer vraag naar hoornloze stieren."
Dat is ook omdat het aanbod van goede hoornloze melk-stieren toeneemt. Beunk: „In de Duitse vleesveetak van de Fleckviehfokkerij zijn ze al 25 jaar bezig met het fokken van hoornloze vleesstieren. Vooral op de staatsproefboerderijen. En in de melkveesector gaat het nu ook die kant op."
In het begin ging dat vooral via de 'normale' manier van fokken; tegnwoordig wordt steeds meer genotypering ingezet om homozygoot hoornloze (met de dubbele P, van 'polled', hoornloos) stieren te krijgen.
‘Het gaat hard’
Inmiddels wordt dus al de helft van de inseminaties verricht met hoornloze Fleckvieh-stieren. Of het gen voor gehoorndheid op termijn helemaal uit de populatie zal verdwijnen, betwijfelt de Fleckvieh-voorman. „Maar het gaat wel hard."
In de Fleckviehfokkerij is er de laatste tien jaar heel veel veranderd, zegt hij. Door de enorme variatie en bloedspreiding in de populatie is er veel mogelijk. „Fleckvieh zet reuzenstappen vooruit."
Ingmar
De hoogste volledig hoornloze Fleckviehstier is Ingmar PP (zie foto). Hij is nu nog proefstier, maar hij wordt al mega-veel ingezet, volgens Beunk. Ingmar (Irokese PS x Vollgas PS) heeft een fraaie cijferlijst, met onder meer 120 punten voor levensduur en 115 voor uiergezondheid. Verder prima uiers en benen, en hij vererft ook nog plusjes op zowel vet- als eiwitgehalte.