Topkuilfinalist Van Eck: ‘Krachtvoerkosten onder 7 cent houden’
Niet te zware sneden maaien en niet alles in één keer maaien, zo luidt het credo bij Van Eck. „Die zware sneden kosten niet alleen kwaliteit maar zijn ook een aanslag op de zode en geven onkruid de kans om zich te ontwikkelen.” De eerste snede oogsten ze in drie keer. Daarmee spreiden ze risico’s en creëren ze groeitrappen voor het weiden en houden ze het werk behapbaar. Het inkuilen gebeurt met een 30 jaar oude opraapwagen.. De capaciteit ligt daarmee niet hoog, maar dat vinden ze niet erg. „We kunnen dan alle tijd en aandacht besteden om een goede kuil te maken.” De kanten van de rijkuil liggen er dan ook strak bij. Daar besteden ze tijdens het inkuilen veel werk aan.
Betonblokken op de kuil
De ondernmers kuilen de sneden in lagen over elkaar heen om een mooie homogene kuil te houden. Om niet steeds de hele kuil te hoeven openen, leggen ze steeds één helft open en kuilen ze om en om over de voor- of achterkant van de kuil. „We trekken het plastic wel steeds ongeveer 10 meter verder open en zorgen ervoor dat het een flinke overlap heeft om broei te voorkomen.” Over de kuil leggen Erik, Freek en Koos een rij zandslurven. Op het snijvlak liggen betonblokken met een stalen frame die ze met de voorlader steeds verplaatsen.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Topkuilevenement
Familie van Aart is een van de drie finalisten van de Topkuilcompetitie. De winnaar van Topkuil 2021 wordt bekendgemaakt tijdens het Topkuilevenement op 9 november in Hummelo (GD).
Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Beeld: Bram Teeuwsen, Joyce Kuster