Waterschap wil wel 7% natuur
Want als agrariërs, waterschap en natuurbeheerders gaan samenwerken, kan er een win-winsituatie ontstaan.
Natuurvriendelijke oever
“Het nieuwe beleid biedt kansen”, vertelt Misha Mouwen, senior beleidsadviseur bij Waterschap Aa en Maas. “Zo kan een agrariër ervoor kiezen om zeven procent van zijn grond te gebruiken voor de aanleg van bijvoorbeeld een natuurvriendelijke oever. Gaat hij die grond vervolgens ook zelf beheren? Dan zijn er nog extra vergoedingen vanuit het waterschap beschikbaar, vergelijkbaar met de huidige STIKA-regeling. Samen kunnen deze regelingen een interessant pakket aan vergoedingen opleveren.”
Ecologische verbindingszone
Ook volgens waterschapsbestuurder Peter van Dijk biedt de regeling mogelijkheden. “Gaat een agrariër een nabijgelegen ecologische verbindingszone beheren? Dan telt deze grond mogelijk mee voor zeven procent. Hij hoeft dan dus minder eigen grond in te zetten voor natuurdoelen. Mogelijk gaan agrariërs in de toekomst, tegen een vergoeding, zelfs hele watergangen beheren.”
Minder vaak grond verkopen
De rol van het waterschap gaat naar verwachting veranderen. “Het waterschap vraagt agrariërs minder vaak of ze een deel van hun land willen verkopen voor bijvoorbeeld een ecologische verbindingszone, zoals nu al gebeurt via STIKA. We vragen ze om deze strook op hun eigen grond aan te leggen. Uiteraard denken we wel graag mee over de aanleg en de mogelijkheden voor extra vergoeding. Goed voor de agrariër. Want zo houdt hij zijn grond in eigen beheer."