Twee boeren protesteren tegen stikstofplannen bij Tweede Kamer
„Er worden plannen gemaakt om boeren te onteigenen en de vrijgekomen stikstof te gebruiken voor onder andere verkeer en industrie. Hierdoor neemt de CO2-uitstoot toe. Niet alleen verslechtert de luchtkwaliteit en de natuur maar dat draagt ook bij aan de opwarming van de aarde. Terwijl landbouwgrond juist CO2 opneemt”, legt Henk Oonk uit.
Geen trekkers
Niet met trekkers, maar met slechts een trekkarretje staan ze voor de ingang. Een bewuste keuze. „Kom je met een trekker demonstreren dan word je verwezen naar het Malieveld. We willen echter hier als burger rechtstreeks in contact komen met de politici en dan moet je hier zijn en alleen”, legt Rutger van Lier deze wijze van demonstreren uit.
De actie krijgt steun van LTO-voorman Sjaak van der Tak. Hij bezocht de twee actievoerders dinsdagmiddag en trakteerde hen op broodjes. Oonk: „Hij vond het een grandioze actie en slim dat we hiervoor aandacht vragen vóór de ingang van de Tweede Kamer. Er komen steeds meer rapporten die in dit kader het voordeel van de landbouw spreken.”
Elke vergaderdag
Het tweetal is voornemens elke vergaderdag tot de Tweede Kamer het onderwerp behandelt te demonstreren. Ze voelen zich gesterkt door de briefing over het stikstofbeleid die Martijn Vink van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) vorige week hield voor de Tweede Kamer, en de uitleg van de PBL-position paper betreffende het hanteren van de KDW of het juist richten op natuurkwaliteit. Daarin stelde Vink dat het vasthouden aan een natuurbeleid waarin stikstof centraal staat en KDW’s leidend zijn, het einde betekent van de ‘open landbouw’ in Nederland.
Petitie
Via deze actie willen Oonk en Van Lier burgers ook oproepen een petitie te tekenen voor het behoud van een goede natuur en platteland. Deze staat op https://reddeboeren.petities.nl.
De tekst van deze petitie luidt:
„Wij burgers van Nederland constateren dat:
- industrie en verkeer produceren broeikasgassen die blijvend zorgen voor opwarming van de aarde;
- de veeteelt produceert het broeikasgas methaan dat iedere 12 jaar wordt afgebroken;
- de overheid stelt nu stikstof centraal in haar natuurbeleid;
- al zouden Nederlandse boeren de stikstofuitstoot met 90 procent reduceren, dan nog is het niet genoeg want de uitstoot uit het buitenland blijft;
- het is beter om te focussen op natuurkwaliteit aldus het Planbureau voor de Leefomgeving;
- stikstofreductie bij de Nederlandse industrie en het verkeer betekent ook een reductie van CO2 en andere broeikasgassen.
- Wij willen dat het Nederlandse platteland en haar boeren behouden blijven.