Wunnekink: ‘Vertrek als voorzitter niet helemaal vrijwillig’
Met het vertrek van Van den Hurk is het spel op de wagen is gekomen. Vooral in het oosten en zuiden van het land geniet hij veel bekendheid en werd zijn stap in het bestuur, acht maanden voor zijn vroegtijdige terugtreden, als een belangrijke vooruitgang gezien.
Van den Hurk werd en wordt door velen gezien als de vertolker van kritische geluiden, die snel zaken wilde veranderen. Volgens ingewijden bemoeide hij zich daarbij met veel zaken die toebehoren aan de directie, zoals het personeelsbeleid. Verschillende leden en ook ledenraadsleden waren echter zo verbolgen over zijn vertrek, dat zij via brieven en gesprekken de rest van het coöperatiebestuur onder grote druk zetten. Dat kostte Wunnekink, die pas drie maanden voorzitter was, dus de kop.
Wunnekink zelf beaamt dat zijn terugtreden niet geheel vrijwillig is gegaan. „Dat begrijpt iedereen wel. Maar zoeken naar één grote oorzaak hoeft niemand te doen, want die is er niet. Het is een combinatie van vele factoren."
Voorzitter geslachtofferd
Alle chagrijn en strubbelingen die er leefden, maakten dat de druk opliep, zegt hij. „Die druk werd enorm en de voorzitter is nu geslachtofferd. Het zij zo. Ik hoop oprecht dat het voldoende is om nu met elkaar weer vooruit te kunnen.” De gewezen voorzitter benadrukt dat hij niemand bij FrieslandCampina wil beschadigen. Hij blijft ook overtuigd van de kracht van de coöperatie.
Op de stoel van de directie
Wel wijst Wunnekink erop - zonder er namen aan te koppelen - dat veel kritische leden het bestuur zo’n beetje dwingen om op de stoel van de directie te gaan zitten. „Maar zo werkt het niet en mag het niet werken. Wij moeten wel kritisch kijken naar de directie, maar ook een gezonde afstand houden om hen hun werk te laten doen, en daar toezicht op houden."
Wanneer de resultaten onder druk staan, begrijpt hij de emotie wel om dichter op de directie te willen kruipen en 'mee te besluiten vanuit hun stoel'. „Maar dat is gewoon niet goed.”
Continuïteit onder druk
Wunnekink zegt teleurgesteld te zijn, maar niet met wrok te vertrekken. Wel wijst hij op het risico van veel vroegtijdig afgezwaaide bestuursleden de afgelopen jaren. „Het kostte mij toch wel enkele jaren om echt goed te doorgronden hoe de onderneming precies werkt. Het bestuur en de raad van toezicht hebben baat bij continuïteit. Als bestuurders vroegtijdig vertrekken of worden weggestuurd, komt dat steeds meer onder druk. Dat baart mij zorgen. Om die reden ben ik ook blij dat de rest van het bestuur niet met mij is opgestapt. In dat geval zou men echt gezwicht zijn voor het populisme.”
Attema als Van Gaal terug
Met het uiten van zijn zorgen snijdt Wunnekink een terecht punt aan. Zijn positie wordt binnenkort overgenomen door Sybren Attema. Zoals Louis van Gaal werd teruggehaald bij het Nederlands elftal komt ook Attema terug om orde op zaken te stellen. Het lijkt een sterke zet om de oud-voorzitter terug te halen, vooral omdat hij waarschijnlijk veel vertrouwen bij de meerderheid van de leden geniet. Dat zal broodnodig zijn.
Een uitgebreid achtergrondverhaal over de perikelen bij FrieslandCampina is te lezen in oktober-nummer van vakblad Melkvee. Klik hier voor een proefnummer of om een abonnement te nemen.
Tekst: Sjoerd Hofstee
Beeld: FrieslandCampina