Steketee-techniek inzetbaar in DeltaRow-mais
Dat blijkt uit praktijkonderzoek van de duitse hogeschool Zuidwestfalen. Voor de mechanische onkruidbestrijding bij maïs werd daar een Steketee EC-Weeder met vingerwieders en eggen als schoffelwerktuig gebruikt. Aan het einde werden daarnaast aanaarders gebruikt.
De inzet staat of valt met goede aansturing van de elementen. De EC-Weeder heeft daarvoor een camerasysteem. Deze kan worden ingesteld in een dubbele, of enkele-rij-modus, al naar gelang de groeihoogte van de planten.
Voor het aanpakken van onkruid in de eerste groeistadia bleek de eg geschikt. In het stengel- en zaadlobvormingstadium kan een schoffel worden ingezet, mits nauwkeurig afgesteld. De maïsplanten waren al in het derde bladstadium goed bestand tegen de mechanische onkruidbestrijding.
De vingerwieder had in vergelijking met de eg het voordeel dat ook een stuk van het gedeelte tussen de deelrijen kon worden bewerkt. Als laatste bleek bij onkruidplanten in het vijfde of zesde bladstadium aanaarden een effectieve maatregel. Afhankelijk van werksnelheid, kouterbreedte en bodemgesteldheid werd een effectiviteit van 85 procent bereikt.
Kuilkwaliteit
DeltaRow zaaitechniek wint langzaamaan terrein. Bij deze manier van zaaien worden zaden om en om in twee rijen naast elkaar gezaaid. Doordat de maisplanten bij deze manier van zaaien meer ruimte hebben in vergelijking met zaaien in een enkele rij, kunnen de maisplanten in Delta-verband zich beter ontwikkelen en dus een betere kolf vormen. In de praktijk zijn geluiden te horen over niet alleen een meeropbrengst, maar ook een betere kuilkwaliteit.