Inkuilen in overkapte sleufsilo en harken met bandbark bij Topkuilfinalist Edelweisz Dairy
De zeer vruchtbare kleigrond is te duur om alleen gras op te telen, vinden de ondernemers. Daarom bestaat meer dan driekwart van de percelen uit eenjarig grasland. Daarbij is het een extra uitdaging om gras te winnen dat tegelijk voldoende structuur als voldoende eiwit bevat. Om die reden maken ze veel gebruik van gras-klaver.
Bij het inkuilen wordt er veel aandacht gegeven aan de kwaliteit. De eerste snede wordt voor het grootste deel door de loonwerker gemaaid met een kneuzer. Maar vanaf de tweede snede, als de klaver echt begint te groeien, maaien ze zelf. „Dan maaien we zonder kneuzer om de blaadjes van de klaver te sparen. Dit gras wordt dan ook minimaal geschud.”
Bandhark
Bij de bemesting voegen ze standaard 30 tot 40 procent water toe voor een betere benutting. Het bemesten doen ze in eigen beheer. „Bemesten kan makkelijk even tussendoor en is niet tijdgebonden.” De loonwerker harkt vervolgens met een bandhark. De veehouders zien duidelijk dat de bandhark voorzichtiger omgaat met de klaver en ook minder grond meeneemt. „Daar betalen we dan iets meer voor, maar dat hebben we er graag voor over.”
Al het gras wordt gehakseld. Daarbij bepaalt de shovelmachinist de snelheid van aanrijden. „Hij laat de wagens gerust even wachten.” Ook wordt de bovenste laag in de silo altijd vochtiger ingekuild en voorzien van inkuilmiddel om zuurstofinslag geen kans te geven.
Overdekte sleufsilo
Opvallend is dat een van de sleufsilo’s overdekt is. Marijn meldt dat dit een POP3-project was met een flinke subsidie. „Ik heb een verhaal geschreven over het voorkomen van perssapverliezen. Daarop werd de subsidie toegekend. Het werkt in ieder geval heel prettig.”
Van Aart is ook actief met nieuwe ontwikkelingen, zoals biodiversiteit. Zo is er een strook met allerlei kruiden waar ze mee experimenteren. Daarnaast zaaien ze boven op de graskuilen een mengsel van bloemen. „Onkruid komt er toch op. Dan kijk ik liever naar een strook mooie bloemen. En ook richting de burger heb je een goed verhaal.”
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Topkuilevenement
Familie van Aart is een van de drie finalisten van de Topkuilcompetitie. De winnaar van Topkuil 2021 wordt bekendgemaakt tijdens het Topkuilevenement op 9 november in Hummelo (GD).
Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Beeld: Bram Teeuwsen, Joyce Kuster