Topkuilfinalist Mensink maait hoog en hakselt fijn
De graskuil is als beton aangereden. Dat is niet verwonderlijk. Bij het inkuilen staat standaard zowel een trekker met rol als een flinke shovel op de bult om aan te rijden. Beide zonder dubbel lucht. Daar komt bij dat het gras zo kort mogelijk wordt gehakseld ‘dit mengt beter Er is dan ook geen plekje broei te vinden. De familie Mensink begint bij de eerste snede al met het aanleggen van twee kuilen. Daar komen vervolgens de andere sneden overheen. Tussentijds maken ze gebruik van waterslurven om de kuil af te dekken.
Twee schudders en twee harken
Bert en Guus streven naar een zo korte mogelijke veldperiode. De loonwerker maait de grote oppervlaktes en ze maaien zelf de kanten. Vervolgens schudden ze met twee grote schudders van 15 en 11 meter breed en ook het harken gebeurd met twee machines. De broers maaien wat hoger dan standaard, zo rond de 8 tot 9 centimeter stoppelhoogte. De loonwerker heeft speciaal voor hun sloffen onder de maaier laten zetten. Dit bevordert de hergroei ‘anders kun je niet om de vier weken maaien’.
Veel water bij de mest
Voor de eerste snede maken ze gebruik van een ammoniumrijke meststof, een stikstofmeststof die wat trager werkt, maar minder snel uitspoelt. Aan de drijfmest wordt water toegevoegd. Vooral bij de latere snedes mengen ze de drijfmest op met veel water. Doordat ze elke snede vlot na elkaar maaien, willen ze dat de mest snel benut wordt en zo voorkomen ze dat er stroken onverteerde mest mee maaien. Ook voorkomen ze bij kleinere giften dat de loonwerker halverwege het perceel weer moet draaien.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Topkuilevenement
Familie Mensink is een van de drie finalisten van de Topkuilcompetitie. Van de andere winnaars verschijnen binnenkort ook video's op Melkvee.nl. De winnaar van Topkuil 2021 wordt bekendgemaakt tijdens het Topkuilevenement op 9 november in Hummelo (GD).
Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Beeld: Bram Teeuwsen, Joyce Kuster, VOF Mensink