
Hoeveel melkzuur kan een koe verdragen?

Onderzoek effect melkzuur op prestaties
Onderzoek laat zien dat een opname van meer dan 1 kg melkzuur per dag de voeropname onder druk zet, de pens-pH verlaagt en de vezelvertering vermindert en dat het tot een lagere melk- en melkeiwitproductie leidt (Choung & Chamberlain, 1993). Een concentratie melkzuur in de pens van 96 gram per kg droge stof of meer verlaagde de pens-pH en verhoogde het aandeel propionen boterzuur in de pensvloeistof. Daarnaast daalde de drogestof-opname met 11% en de melkproductie met 7% ten opzichte van het laagste niveau melkzuur (zie rantsoen A ten opzichte van rantsoen C in de tabel hieronder).
Tabel: Effect van het aandeel melkzuur op dierprestaties
Rantsoen | A | B | C |
Melkzuur in g/kg DS in het rantsoen | 53 | 96 | 134 |
pH-waarde van de graskuil | 3,8 | 3,6 | 3,4 |
DS-inname graskuil | 10,2 | 9,4 | 8,6 |
Melkzuur g/koe/dag | 541 | 902 | 1152 |
DS-inname totaal | 14,4 | 13,6 | 12,8 |
DS-inname reductie% | 0,0% | -5,6% | -11,1% |
pH-waarde pens | 6,60 | 6,50 | 6,38 |
Concentratie azijnzuur (mmol/mol) | 682 | 648 | 621 |
Concentratie propionzuur (mmol/mol) | 156 | 182 | 204 |
Concentratie boterzuur (mmol/mol) | 116 | 126 | 136 |
Melkeiwit g/kg | 35,2 | 35,9 | 36,8 |
Melkeiwit g/dag | 565 | 571 | 550 |
Melk kg | 16,1 | 15,9 | 15,0 |
Toepassing melkveevoeders
AR past deze kennis toe in haar melkveevoeders. Het belangrijkste is echter om te voorkomen dat er kuilen met een hoog aandeel melkzuur op het erf komen te liggen. Wanneer een kuil toch veel melkzuur bevat moet deze in het rantsoen voldoende ‘verdund’ worden. Rustige energiebronnen zoals geplette gerst, Maxammon grain gerst of Sodagrain zijn geschikt hiervoor. Daarnaast is de inzet van Buffer AR Uniek zeer wenselijk.
Geplette gerst
Geplette gerst bevat veel pensenergie in de vorm van zetmeel. Door de speciale bewerking van de gerst worden zetmeeldeeltjes groter en blijft het vliesje om de gerst intact. Deze vliesjes zorgen voor meer rust in de pens van de melkkoe. Dit ondersteunt een langzamere en rustigere vertering van het voer.
Maxammon grain gerst
Maxammon grain gerst bevat veel langzame energie in de vorm van bestendig zetmeel en eiwit (18%). De eigenschappen van de gerst zijn vergelijkbaar met die van een eiwitrijk krachtvoer. Maxammon grain gerst heeft een hoge pH van gemiddeld 9 wat zorgt voor een bufferende werking in de pens (met name bij kuilen met een hoog melkzuurgehalte). Op het moment dat het eiwit in Maxammon grain gerst in de pens vrijkomt, zorgt dit voor extra stimulering van de penswerking. Dit heeft een positief effect op de voeropname, vertering en melkproductie. Tijdelijk kunt u nu profiteren van € 7,50 korting op de dagprijs van Maxammon grain gerst.
Sodagrain
Met Sodagrain kunnen bestendig zetmeel en pensbuffering worden aangevuld. Bij Sodagrain wordt de tarwe of rogge als hele korrel behandeld met natronloog waardoor de buitenkant van de korrel afgewreven wordt. Hierdoor blijft de kern intact. Sodagrain is dus geen meel, maar een korrel. Pensbacteriën moeten de korrel van buitenaf aanvreten.Hierdoor komt het zetmeel geleidelijk vrij en blijft er een groot deel over als bestendig zetmeel. Door de natronloogbehandeling stijgt bovendien de pH naar 11 à 12. Zo heeft Sodagrain een bufferende werking in de pens. Dit product past zeer goed naast graskuilen met een hoog melkzuurgehalte.
Buffer AR Uniek
Buffer AR Uniek is geschikt als extra ondersteuning van de pens bij het voeren van kuilen met een hoog melkzuurgehalte. Deze buffer bevat:
- een combinatie van bufferende grondstoffen en ondersteunende additieven waardoor de pH voor een langere tijd op het optimale niveau blijft.
- naast natriumbicarbonaat ook grondstoffen die een gespreide bufferende werking hebben.
- een gistcultuur die de ontwikkeling stimuleert van bacteriën die de celwand afbreken.
- antioxidanten en gistcelwanden die de negatieve gevolgen van pensverzuring opvangen.
Meer info?
Wilt u meer weten over hoe u het beste kunt omgaan met melkzuur in uw rantsoen? Neem dan gerust contact op met Richard ter Beek of laat uw gegevens achter via het contactformulier.