Voorstralen: wel of niet doen?

Ten eerst voorkomt voorstralen dat de eerste celrijke en kiemrijke melk in de tank terecht komt. Een tweede argument is dat veehouders de afwijkende melk sneller herkennen, waardoor ze sneller een behandeling starten en de kans op genezing toeneemt.
Meer melk
En het derde en laatste argument is dat voorstralen het vrijkomen van oxytocine stimuleert. Dit hormoon zorgt ervoor dat koeien makkelijker en sneller de melk laten schieten en beter leeg melken. Recent onderzoek toonde aan dat bij onvoldoende stimulatie van de spenen het 30 seconden tot een minuut langer kan duren voor de koeien de melk laten schieten. De 45-60 seconden waarin de spenen extra worden blootgesteld aan een hoog vacuüm zorgen voor overbelasting van de spenen en maken de koe gevoeliger voor mastitis, aldus het M-Team. Uit hetzelfde onderzoek komt naar voren dat het 30 seconden tot 1 minuut later laten schieten van de melk een opbrengstderving geeft van bijna 1,5 kilo melk. Een vertraging van meer dan een minuut kan zelfs leiden tot een opbrengstderving van meer dan 3 kilo melk. De lagere melkgift vergroot het risico op het uitliggen van melk tussen de melkbeurten door.
Risico’s
De voordelen van het voorstralen wegen volgens het M-Team zwaarder dan het tegenargument dat voorstralen het risico op het overbrengen van mastitis van koe naar koe vergroot. „Dat kan makkelijk voorkomen worden door na het voorstralen van een ‘probleemkoe’ met klinische mastitis of een verhoogd celgetal de handen te ontsmetten met een alcoholhoudend ontsmettingsdoekje of alcoholgel”, aldus het M-Team.

Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Ingrid Sweers
Bron: M-team