LTO Nederland pleit voor behoud GLB-budget

“Door nu te roepen om vermindering van landbouwsubsidies verkwanselt Nederland zijn onderhandelingspositie voor zowel de EU-meerjarenbegroting (2014-2020) als de inhoudelijke agenda voor het nieuwe GLB, dat zich richt op vergroening en vernieuwing”, zegt bestuurder Siem Jan Schenk van LTO Nederland.
Rosenthal
LTO vindt dat het kabinet moet vasthouden om het GLB-budget nominaal gelijk te houden en niet om zich in te zetten voor verlaging van de landbouwsubsidies. Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) beloofde vanmorgen in een algemeen overleg over de Raad Algemene Zaken van Tweede Kamer zich wél voor die verlaging in te zetten, terwijl staatssecretaris Bleker (EL&I) elders in de Tweede Kamer duidelijk maakte vast te houden aan de ambitie van het huidige kabinet.
Schenk: “Het kabinet spreekt met twee monden. Hierdoor groeit de kans dat Nederland buitenspel komt te staan. Ons land moet gaan voor vergroening en innovatie in plaats van extensivering. Ook bij de naderende kabinetswisseling moet Nederland zijn positie scherp markeren.”
10.000 euro
Boeren en tuinders worden in ons land al geconfronteerd met forse kostprijsverhogingen door de rode dieselmaatregel en duurdere verzekeringen. “De voorgestelde wijzigingen van het GLB raken boeren al fors in de portemonnee. Het LEI heeft becijferd dat tienduizend bedrijven in ons land er tussen nu en 2019 circa 10.000 euro op achteruit gaan. De premies en toeslagen in het kader van het GLB vormen nog steeds een substantieel deel van de inkomens van vele duizenden boeren.” Schenk erkent de noodzaak om het beleid stap voor stap bij te buigen, maar dan wel in combinatie met een passend overgangsbeleid.
Zijlijn
Het GLB beloont boeren voor de maatschappelijke diensten die zij vervullen, zolang dit niet uit de markt kan of wordt betaald. Juist op de dag van de duurzaamheid zou daar positieve aandacht voor moeten zijn, vindt Schenk. Samen met andere Europese landbouworganisaties zet LTO zich momenteel in Brussel in om het GLB te moderniseren, maar dit kan alleen als het EU-budget voor het GLB behouden blijft. “Door nu verschillende geluiden af te geven, word je niet sterker. Invloed uitoefenen kun je door méé te doen en niet door schreeuwen aan de zijlijn, zoals bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk doet.”
Veilig voedsel
Steun voor het GLB is niet alleen hard nodig voor de concurrentiepositie en wat nodig is om dat te blijven. Het is volgens LTO ook in het belang van Nederlander burgers: consumenten hebben ruime keuze uit gezond en veilig voedsel en het GLB draagt bovendien bij aan een sterker en aantrekkelijk landelijk gebied. Schenk: “De combinatie van die twee wordt in meerdere grote EU-landen gelukkig wel ingezien.”
Tekst: LTO Nederland