Europarlement aan zet over GLB
De landbouwcommissie van het Europees Parlement werkt deze dagen druk aan het plan van de Europese Commissie om het GLB te hervormen. Voor het eerst hebben ze namelijk zelf zeggenschap over. Vroeger mochten parlementariërs wel hun mening geven over hervormingen, maar de Commissie hoefde zich daar niets van aan te trekken. “Sinds het Akkoord van Lissabon in 2009 in werking is getreden, is dat veranderd”, legt een Europarlementariër uit. “Nu moet ook het Europarlement haar goedkeuring geven en anders gaat het niet door.”
Amdandementen
De 754 Europese volksvertegenwoordigers hebben hun kans dan ook gegrepen. Ze hebben meer dan 7000 amandementen ingediend waar ze het nu samen over eens mogen worden. Een enorm aantal. “Het komt vooral omdat we een strak tijdschema hebben”, vertelt Albert Dess, Europarlementariër voor de Duitse Christen-Democraten. “Daardoor hadden we weinig tijd om met elkaar te overleggen en samen standpunten in te nemen. Iedereen heeft dus zelf maar amandementen ingediend.” En met ‘iedereen’ bedoelt hij dan niet enkel de leden van de landbouwcommissie. Landbouw raakt tegenwoordig ook commissies als milieu, mededinging, regionale ontwikkeling, budget, en nog veel meer. En die leden gingen zich dus ook met het GLB-voorstel bemoeien.
Compromissen
“Maar veel van de amandementen zijn vrijwel hetzelfde”, stelt Czeslaw Siekierski, de Poolse vice-voorzitter van de Landbouwcommissie. “We gaan ze dus bundelen in compromis-amandementen. En die nemen we dan in stemming in plaats van elk afzonderlijk amandement.” De landbouwcommissie wil voor 22 november een gezamenlijk standpunt uitgehamerd hebben over de amandementen. De meeste leden denken dat dat wel moet lukken. Maar ze willen het voorstel van Landbouwcommissaris Ciolos zelf nog niet ter stemming brengen.
Budget
Op 22 en 23 november komen namelijk de ministers van de lidstaten bij elkaar om over het totale budget, en de verdeling daarvan over de verschillende onderwerpen, te beslissen. Het Europarlement wil tegen die tijd een uitgewerkte serie amandementen op tafel hebben voor het hervormingsplan van Ciolos. Zo kunnen de ministers zien waar ze geld aan geven als ze over het landbouwbudget beslissen. Maar over het hervormingsplan zelf heeft het Europarlement dan nog niet gestemd. Dat willen ze pas doen zodra de ministers een besluit hebben genomen over de hoogte van het landbouwbudget. “Als dat te laag is, dan kan ik me niet voorstellen dat we met het hervormingsplan instemmen”, zegt europarlementariër Gerhard Kalb. “Maar heel erg voor Nederlandse landbouwers zou dat niet zijn”, denkt Esther de Lange, die namens het CDA in het Europarlement zit, en in de landbouwcommissie. “Dan vervallen de vergroeningsvoorstellen en dan blijft de verdeling van het budget hetzelfde als dat nu is. En daarmee is Nederland niet slecht af.”