Nederlandse melkaanvoer blijft dalen
In de eerste acht maanden van het jaar bedroeg de totale melkaanvoer in Nederland 9,27 miljard kilo. Niet alleen in Nederland maar in verschillende Europese landen blijft de melkaanvoer achter bij 2020. Tot en met juli leverde zowel de Duitse als de Franse melkveehouders 2 procent minder melk. Daar tegenover staat dat in Ierland en Italië de aanvoer sterk steeg. Alles bij elkaar opgeteld werd in heel Europa in juli 0,1 procent minder melk geproduceerd dan vorig jaar.
Mondiale groei
In belangrijke zuivellanden buiten Europa nam de melkaanvoer wel toe, een trend die al langer zichtbaar is. In Nieuw-Zeeland steeg de aanvoer met 7 procent. Een opmerkelijke stijging, daar juli traditioneel de maand is waarin onder invloed van het seizoen weinig melk wordt geproduceerd. In de Verenigde Staten zwakte het groeitempo af, maar steeg de melkaanvoer nog altijd met 2 procent. En in Argentinië en Uruguay steeg de melkaanvoer met respectievelijk 4 en 6 procent. Alleen in Australië viel de melkaanvoer bijna 4 procent lager uit. Over de hele wereld bezien, dus inclusief de Europese landen, steeg de melkaanvoer 1,2 procent oftewel 2,21 miljard kilo melk.
Oplopende prijzen
De zuivelnoteringen laten, na een daling in juni en juli, een opgaande lijn zien. De stijgende prijzen zijn voor een belangrijk deel te herleiden naar de hoge prijzen op de roommarkt. Seizoensmatig loopt de melkproductie in augustus terug, waardoor de beschikbaarheid van melkvet afneemt. De lage gehaltes in de melk zetten dit jaar extra druk op de markt voor melkvet. Tegelijkertijd steeg aan de vraagkant de interesse om boter te kopen.
Het ziet ernaar uit dat de krapte op de melkmarkt nog wel even aanhoudt. De melkproducties in Europa vallen tegen en door logistieke problemen in de Verenigde Staten neemt de vraag naar Europese producten toe.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: ZuivelNL