Emissiearm systeem naast traditionele roostervloer krijgt officiële erkenning

Met deze erkenning is de Sphere een van de eerste systemen die binnen alle wettelijke kaders gebruikt kan worden naast een traditionele roostervloer. Dit, met een aantal andere innovaties, zou kunnen zorgen voor een doorbraak in de stikstofproblematiek.
Lely introduceerde het ‘circulaire stalsysteem’ in oktober 2020. Bij het systeem worden urine en mest bij de bron gescheiden, omdat de urine afloopt via putjes en de Discovery Collector mestrobot de mest verzamelt en in een afstort deponeert. Aan de zijkant van de stal staat de Lely Sphere N-Capture, die voor een onderdruk in de kelder zorgt en daardoor de mestgassen afzuigt, inclusief het restant van de ammoniak, die onder en net boven de stalvloer ontstaat. Het filter vangt de ammoniak af en zet deze met behulp van zuur om in een soort kunstmest.
Drie meststromen
Daardoor ontstaan er drie meststromen: minerale stikstof in het spuiwater, fosfaat en organische stikstof in de dikke fractie en kalium in de dunne fractie in de kelder. Deze kunnen gerichter worden ingezet om de bodem en gewassen te voeren en een bijkomend gevolg is dat er ook minder emissie op het land is.
Volgens de fabrikant kunnen mineralenkringlopen met de nieuwe vinding beter worden gesloten en is de stal een veiliger plek, omdat schadelijke gassen zich er niet meer ophopen. Het systeem werkt volledig automatisch en zal naar schatting voor een bedrijf met een omvang van 120 koeien tussen de 150.000 en 170.000 euro gaan kosten.
RAV-lijst
De emissies van de stalsystemen worden gepubliceerd via de RAV-lijst. Deze wordt vastgesteld door de minister van Infrastructuur en Waterstaat. De lijst bevat voor alle diercategorieën van de Regeling ammoniak en veehouderij (RAV) de factoren voor de emissies vanuit het dierenverblijf.