Areaal veldbonen richting 1.500 hectare
„We merken duidelijk dat de veldbonenteelt opgang maakt”, zegt Antoon Verhoeven, vertegenwoordig van zaadveredelingsbedrijf Limagrain. „Niet zozeer als grondstof voor vega-producten, maar vooral voor veevoer.”
Het Brusselse landbouwbeleid heeft ook invloed, volgens Verhoeven. Volgens het GLB moest een deel van de agrariërs vanaf 2015 aan een derde gewas. Ook de vergroeningseisen hebben de teelt gestimuleerd.
In 2014 besloeg het areaal slechts 279 hectare; inmiddels zit het dus al tegen de 1.500 hectare aan. Blijkens data van het CBS zijn er momenteel 295 bedrijven met veldbonen in het bouwplan.
Mengteelt met tarwe
Volgens Verhoeven is vooral een mengteelt van winterveldbonen met wintertarwe interessant. „Steeds meer telers pakken die combinatie”, zegt hij. „Het mooie is dat de veldboon, als vlinderbloemige, stikstof vastlegt waar de wintertarwe ook weer van profiteert.”
Beide gewassen kunnen gezamenlijk worden gedorsen. Verhoeven: „Winterveldbonen zitten op 290 tot 300 gram ruw eiwit en 350 tot 375 gram zetmeel. Dankzij de stikstofproductie van de veldbonen gaat het eiwitgehalte in de tarwe ook weer omhoog. Dan kom je op 250, 260 gram ruw eiwit, en 400, 450 gram zetmeel. Ideaal voor bij een grasrijk rantsoen.” Als je een akkerbouwer in de buurt hebt zitten, zou die dit mooi kunnen telen als tussengewas in de gewasrotatie, geeft hij aan.