Ontwikkelingen maïsteelt op een rij: stokbonen en druppelirrigatie
Het maïsseizoen 2021 loopt richting de oogst. De maïs staat er over het algemeen goed voor, met uitzondering van de kustgebieden. De maïs rijpt later af dan andere jaren. Vanwege de vanggewasverplichting zal er waarschijnlijk een deel van de maïs natter in de kuil gaan. Om perssapverliezen te voorkomen kan het helpen om op een laag stro in te kuilen.
Builenbrand
Er zijn dit jaar opvallend veel dubbele kolven te zien. Ruwvoerspecialisten zien dit echter niet als een groot probleem. Anders is het met Builenbrand, een schimmelziekte die op een behoorlijk aantal percelen de kop op steekt. De schimmelziekte zit niet zozeer op de kolven, maar lager aan de stengel. Dit kan problemen met broei veroorzaken en smaakbederving geven. In dat geval is het advies om hoger te hakselen.
Stokbonen
Dit jaar is de combinatie van snijmaïs met stok- of stamslabonen volop beproefd, door zaaizaadleveranciers en kennisbureaus op proefvelden. De stokbonen groeien bij de maïsplant omhoog en leveren extra eiwit. Door het koude voorjaar en de gevoeligheid voor chemische onkruidbestrijding werd de teelt niet altijd een succes. Nu het oogststadium is aangebroken, moet blijken of de gekozen stokbonenrassen gelijktijdig met de snijmaïs afrijpen. Zolang het gewas, dat met de maïsstengel meeklimt als een klimop, groen blijft, gaan er geen eiwitrijke bonen uit de peulen verloren. Maar als het gewas afsterft, is de kans daarop heel groot. Voor voercoöperaties zijn de voorlopige resultaten van de maïs/stokbonen-combinatie hoe dan ook reden om er komend jaar mee door te gaan.
Druppelirrigatie
Na drie jaren waarin beregening jaar op jaar toenam, was er dit jaar nauwelijks sprake van vochttekort. Maar dat kan volgend jaar weer heel anders zijn. Na gunstige resultaten van oriënterend onderzoek besloot Agro-innovatiecentrum De Marke in Hengelo (GD) in 2020 tot een uitgebreid vergelijkend onderzoek over beregening en druppelirrigatie. Ondanks aanzienlijke meeropbrengsten in tonnen droge stof per hectare bleek het niet of nauwelijks rendabel om maïs te beregenen of te irrigeren. De prijs per KVEM van snijmaïs is te laag om de investeringen in apparatuur en arbeid te kunnen terugverdienen. Deze zomer werden de resultaten van het onderzoek in 2020 gepubliceerd. Daaruit blijkt dat druppelirrigatie zeker kan concurreren met het saldo van beregening, mits niet in elke maïsrij.
Vakblad
Een uitgebreid achtergrondverhaal over de ontwikkelingen in de maïsteelt en de resultaten met stokbonen en druppelirrigatie is te lezen in het septembernummer van vakblad Melkvee die deze week verscheen. Klik hier om een proefnummer aan te vragen.