Omslag in denken, leverden nieuwe kansen op voor Hoeve Biesland
Optimaal presteren met een biologisch-dynamische veestapel
Ingeklemd tussen Delft, Pijnacker en Nootdorp ligt Hoeve Biesland, een multifunctioneel biologisch-dynamisch bedrijf met een boerderij, winkel, slagerij, bakkerij, groentetuin en een zorgtak. De direct in het oog springende koeientuin biedt onderdak aan de 150 melkkoeien van Tim van Bregt (34), verantwoordelijk voor alle agrarische activiteiten op Hoeve Biesland in het Zuid-Hollandse Delfsgauw. Door het stellen van realistische doelen en gericht in te zetten op het verhogen van de melkproductie slaagde Tim erin de productie van zijn melkkoeien in tien jaar tijd op te krikken van 3.000 naar 7.800 kilo melk per koe per jaar.
Boeren voor natuur
In 1997 besloten Jan en Mieke Duijndam, de oorspronkelijke eigenaren van Hoeve Biesland, om te schakelen naar een biologische bedrijfsvoering. Productiedoelen maakten plaats voor natuurdoelen en dat leidde uiteindelijk tot nieuwe kansen en ontwikkelingsmogelijkheden. In 2008 kregen ze de kans deel te nemen aan het project ‘Boeren voor natuur’. Op de 100 hectare grond rondom de boerderij kreeg het project ‘Boeren voor natuur’ gestalte. Door het aanleggen van natuurvriendelijke oevers, houtwallen, paddenpoelen en het aanplanten van bos veranderde 10 hectare landbouwgrond in natuur. Een jaar na de start van het project schakelde Tim over van een biologische naar een biologisch-dynamische bedrijfsvoering.
Gevarieerd rantsoen
Op het erf van Hoeve Biesland is volop bedrijvigheid en daar tussendoor rijdt heel rustig de Lely vector, die zowel de melkkoeien als de jongbeesten 24 uur per dag voorziet van vers ruwvoer. Tim is erg content met het systeem. „Dit systeem maakt het mogelijk veel variatie aan te brengen in de rantsoenen, bespaart veel arbeid maakt gebruik van de stroom die we zelf opwekken. Dankzij de Vector beschikken alle dieren 24 uur per dag over voldoende vers voer en dat zorgt voor rust in de stal.” Hoeve Biesland is volledig zelfvoorzienend op het gebied van ruwvoer. De huiskavel beslaat 70 hectare en vormt samen met de 35 hectare grond op een kilometer afstand het areaal voor Boeren voor natuur. Op grotere afstand van de boerderij pacht Tim nog 140 hectare natuurland en 40 hectare gras-klaver van particuliere eigenaren.
Hoorns
De principes van het biologisch-dynamisch boeren worden door Tim moeiteloos ingepast in de dagelijkse bedrijfsvoering. Het enige waar Tim niet volledig achterstaat is het verbod op hoornloos fokken. „Het fokken van hoorns heeft volgens mij weinig toegevoegde waarden wanneer het gaat om diergezondheid en dierenwelzijn. De dieren gebruiken de hoorns vooral bij het vaststellen en herstellen van de rangorde in de kudde. En dat vormt zowel voor de dieren als de mensen die met en tussen de dieren werken een risico.”
Lees de uitgebreide bedrijfsreportage in de septembereditie van het vakblad Melkvee (verschijningsdatum 23 september). klik hier om te abonneren