Boeren willen Eempolder natuurgras vol zuring niet maaien en voeren

De natuurbeheer organisatie wil voorkomen dat ze straks alles zelf moet maaien en het maaisel naar de stort moet brengen. Dat zou veel meer geld gaan kosten en het draagvlak voor weidevogelbeheer door boeren ondermijnen.
Waterpeil verlagen
In een studie, uitgevoerd door onderzoekscentrum B-WARE in opdracht van Natuurmonumenten, wordt een verband aangetoond met de dalende fosfaattoestand. Na een jaar of tien is het fosfaatgehalte in de bodem zover afgenomen dat de ridderzuring woekering verdwijnt, is de veronderstelling. Door het waterpeil te verlagen kan het aandeel ridderzuring eerder worden verminderd, adviseert B-WARE.
Niet alleen in de Eempolder
Volgens het onderzoekscentrum lijkt een kleiige, periodiek natte bodem met een slechte doorluchting positief te werken voor de zuringsoorten. Niet alleen in de Eempolder maar overal in Nederland waar dit type verschraald nat kleigrasland voorkomt. Ook is uitgesteld maaibeheer (tot 15 juni) waarschijnlijk gunstig voor verschillende zuringtypen, omdat zij dan ongestoord kunnen groeien. Bovendien is er na het maaien van de hol geworden zode veel open bodem aanwezig waarop zuringen kunnen kiemen.
Bron: Brouwer E, 2021. Dominantie van krul-en ridderzuring in de Eemlandpolder: de bodemsamenstelling. Advies OBN-26-CU, VBNE, Driebergen.