Scannen, deltazaai en teelt op ruggen
Video: Verrassende resultaten bij praktijkproeven maïs
Al vanaf het vroege voorjaar volgt Melkvee het demoperceel van Loon- en melkveebedrijf Ten Hove in Kamperveen (OV) op het online platform Topmaïs. Door middel van foto’s, video’s en dronebeelden is er continu verslag gedaan van de ontwikkelingen.
EMI-scanner
Begin maart bracht loonwerker Maurice Zandvliet uit Tjalleberd (FR) het perceel in Kamperveen in beeld met een EMI-scanner. Deze scanner is aanwezig tijdens het Topmaïsevenement. De scanner scant de bodem op basis van elektrische geleidbaarheid. De percelen worden in vier klassen verdeeld die wat bodemgesteldheid betreft van elkaar verschillen. Op basis hiervan is een analyserapport gemaakt op basis van de Kinsey-Albrecht-grondanalyse. Het verschil met gangbare analyses is dat deze analyse niet gericht is op de totale hoeveelheid mineralen, maar meer op de verhoudingen tussen elementen. Het uitgangspunt is een gezonde bodem met de juiste verhouding aan mineralen en sporenelementen.
Op basis van de bemestingsadviezen en taakkaarten heeft Ten Hove vervolgens plaatsspecifiek bemest naar behoefte. Naast deze apparatuur toont de loonwerker op 30 september ook verschillende machines waarmee de grond bewerkt kan worden. De ondernemer heeft als doel zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddel te gebruiken en laat zien welke bewerkingen daar het beste bij passen.
Planten in verstek of op rug
Op het demoperceel liggen velden die gezaaid zijn volgens het Deltazaai-principe. Daarbij staan de planten in verstek, maar wel in een rij. Doordat planten zo meer ruimte hebben, hebben ze minder concurrentie van elkaar. In tegenstelling tot ruitzaai kunnen er wel rijenbewerkingen uitgevoerd worden.
Een deel van de maïs is geteeld met een ruggenteeltwoeler van Evers Agro. De niet-kerende grondbewerking activeert de capillaire werking. Ruggen houden in het voorjaar de warmte beter vast, wat goed is voor de kieming, de fosfaatopname en de wortelontwikkeling. Bij extreme neerslag wordt het water beter afgevoerd. Aan de hand van een profielkuil worden de verschillende bodemlagen in beeld gebracht en hoe storende lagen doorbroken kunnen worden.
Rassendemo
Het demoveld bevat in totaal 21 verschillende maïsrassen van MAS Seeds, van ultra vroeg tot middenvroeg. Omdat het perceel pas op 8 juni is gezaaid, is het vooral interessant hoe ver de zeer vroege rassen zijn afgerijpt en of daarmee de datum van 1 oktober gehaald wordt, de datum waar op zand- en lössgrond het vanggewas gezaaid moet zijn. Met een mobiel plantanalyse-apparaat wordt ter plekke de voederwaarde bepaald om het optimale oogstmoment beter in te schatten.
Klik hier voor meer informatie en om aan te melden voor het evenenement