"We zoeken een mengsel dat goed opbrengt zonder dat de zode open wordt"
Aandachtspunten
Nico geeft aan dat hij had gekozen voor een maisras dat vroeg gehakseld kan worden. “Want op zandgrond moet het vanggewas vóór 1 oktober gezaaid zijn, direct na de maisoogst. We hebben afgelopen jaar het perceel na de maisoogst losgetrokken en daarna geploegd met een vorenpakker.” Half september was het eerste perceel met al ingezaaid door loonbedrijf Van der Looij.
Rietjens heeft bewust gekozen voor het grasmengsel COUNTRY MilkMore 14 “Deze percelen worden alleen gemaaid. We zoeken een mengsel dat goed opbrengt en 5 jaar meegaat, zonder dat de zode te open wordt” geeft hij aan. De laatste jaren wordt er steeds meer gebruik gemaakt van klavers om op kunstmest te besparen en meer eiwit van eigen land te halen. De klaver bindt namelijk stikstof uit de lucht en maakt deze beschikbaar in de bodem. Nico Rietjens heeft zelf niet voor klaver gekozen. “Ik heb geen ervaring met klaver, misschien moet ik dat toch maar eens proberen. Het is wel wat lastiger met onkruidbestrijding”.
7.500 kg ds in twee snedes
In dit voorjaar is tegen onkruid gespoten, voornamelijk vanwege muur. De 1e snede is op 3 maart bemest met 110 kg KAS gevolgd door een N-K blend op 23 maart. Deze is op 15 mei gehakseld. “Volgens de meting op de hakselaar was dit gemiddeld 4.500 kg ds per hectare met 47% ds. Daar zijn we heel tevreden mee. We zijn wel benieuwd naar het eiwitgehalte bij deze zware snede met weinig stikstof bemesting.”
Daarna is 22 m3 RDM bemest en 150 kg KAS wat 3.000 kg drogestof gaf in de 2e snede. Na de 2e snede is 18 m3 RDM bemest, maar pas nadat het perceel met de haspel was beregend. Gevolgd door 100 kg KAS. Ten tijde van het interview zit de groei van de 3e snede er al weer lekker in. Er staat geen onkruid en de zode is uniform en voldoende dicht. “Het heeft net flink geregend, ik verwacht dat we de volgende snede ook weer vlot kunnen maaien”, glimlacht Rietjens.