Probleemloze kalveropfok? Let goed op de afweerdips!
Rondom het speenmoment (tussen de 10 en 12 weken leeftijd), is er ook sprake van een dip in de afweer
Het immuunsysteem van kalveren
Kalveren worden geboren met een volledig ontwikkeld immuunsysteem. In de eerste levensdagen van het kalf bevindt het immuunsysteem zich nog in de passieve fase en werkt het eigen immuunsysteem nog niet optimaal. Door biestopname wordt dit geleidelijk ontwikkeld naar een actief systeem. Bij de overgang van passief naar actief is er een dip in het immuunsysteem. Hieronder zie je een afbeelding die duidelijk toelicht waar het immuunsysteem het zwakst is.
Rondom het speenmoment (tussen de 10 en 12 weken leeftijd), is er ook sprake van een dip in de afweer. Stress in deze periodes verzwakt de afweer nog verder, waardoor bijvoorbeeld luchtwegproblemen op de loer liggen. Stress kan ontstaan door het verplaatsen en het onthoornen van het kalf. Deze stress moet voorkomen worden tijdens de dips. Naast stress speelt ook de slechte hygiëne door onvoldoende leegstand in de eenlingboxen een rol bij het ontstaan van problemen. Net als de verminderde biestkwaliteit en/of biestgift. U doet er als melkveehouder verstandig aan om hier op tijd aandacht aan te besteden, zodat er minder problemen optreden bij kalveren
Gevolgen van afweerdips bij kalf verkleinen
De twee besproken afweerdips zorgen er niet alleen voor dat kalveren eerder gezondheidsproblemen krijgen, maar het gaat ook ten koste van de groei van het kalf. Een achterstand in groei is een niet te onderschatten probleem, een achterstand kan namelijk niet of moeilijk worden ingehaald.
AHV technisch specialist Diergezondheid Marieke vertelt: “Direct na de geboorte moet er biest verstrekt worden, de darm van het kalf is een beperkte tijd doorlaatbaar voor de afweerstoffen die in de biest zitten. Voor biest geldt: veel, vlug, vers en vaak. Vanaf dag 0 is het van belang om het kalf te ondersteunen. Door de AHV Calf Start door de (biest)melk te doen, ondersteunt u uw kalf direct vanaf de geboorte. De AHV Calf Start zorgt voor een betere groei en spijsvertering van uw kalf, waardoor het beter door de afweerdips komt.”
Stress onder kalveren verminderen
Bij kalveren kan spenen tot stress leiden, het is daarom van belang dat ze voldoende voer opnemen. Daarnaast valt het spenen vaak samen met de verplaatsing naar een ander hok, wat zoals eerder aangegeven ook weer extra stress veroorzaakt. Op zulke stressmomenten vermindert dan toch vaak de voeropname en ontstaat er een energietekort bij kalveren. Dit energietekort zorgt er op zijn beurt weer voor dat het afweersysteem niet voldoende functioneert. Hierdoor groeit de kans op problemen. Problemen die een negatieve invloed kunnen hebben op de diergezondheid en de financiële situatie.
Tocht bij kalveren niet onderschatten
Dieren zijn net als mensen gevoelig voor tocht. In stallen lijkt het klimaat soms goed, maar dan blijken er zich toch problemen voor te doen. De signalen zijn soms erg klein, maar het is belangrijk hier wel aandacht voor te hebben. Een probleem voorkomen zeker, bij kalveren, werkt immers altijd beter dan het later moeten oplossen.
Marieke vertelt: “Ik zie bij veehouders vaak dat kalveren achter een pak stro gaan liggen, zodat ze dan uit de tocht blijven. Zelf merk je dan in eerste instantie niet dat er tocht is, maar het is er wel, want de kalveren zoeken altijd een beschutte plek op. Dit zijn signalen om rekening mee te houden en op te anticiperen.”
Hoestende kalveren, wat nu?
Ondanks goede zorg en huisvesting kan het nog steeds voorkomen dat kalveren gaan hoesten. Het is dan belangrijk om dit probleem aan te pakken, voordat het blijvende schade aanricht aan kalf. De AHV Respi en AHV Aspi zijn producten die zorgen voor gezonde luchtwegen die de lichaamsreactie reguleren en ongemak verlichten. Een belangrijke factor bij kalveropfok, waar dan ook zeker aandacht voor moet zijn.
Melkveehouderij Kleinhoven: “Wanneer een kalfje een dag niet fit is geven we het naast de calf start, 100 ml aspi, we zien dat het kalf de volgende dag al een stuk fitter is.”
U wilt toch ook de best mogelijke kalveropfok?
Om uw kalveren de beste start te geven adviseert AHV u om vanaf de geboorte te beginnen met de AHV Calf Start. Dit product bevat antistoffen en stoffen die veel voorkomende problemen aanpakken. Tevens beschermt het de darmwand en gaat het uitdroging en diarree tegen. De kans op groeiachterstand wordt hierdoor beperkt en ook het herstel bij eventuele problemen zal sneller verlopen.
Na veertien dagen en bij problemen aan de luchtwegen adviseren wij de AHV Respi. Dit product voorkomt biofilm-vorming in de longen en zorgt hierdoor voor gezonde luchtwegen. De AHV Respi kun je na het gebruik van de AHV Calf Start twee weken inzetten. Bij hoestende kalveren kun je tevens de AHV Respi in combinatie met de AHV Aspi, AHV Calf Booster en AHV Calf Tablet inzetten. Deze combinatie reguleert de lichaamsreactie en verlicht het ongemak.
Naast de AHV Calf Start en AHV Respi adviseren wij ook de AHV Booster toe te dienen rondom de afweerdips. Dit product zorgt voor extra energie, welke erg belangrijk zijn bij zowel warme als koude omstandigheden. Dankzij de werkzame stoffen in dit product zullen de kalveren actiever blijven en beter blijven eten en drinken. Hierdoor bouwen ze meer lichaamsreserves op en worden ze minder kwetsbaar voor gezondheidsproblemen.
Wilt u een bedrijfsspecifiek advies of meer weten over de dosering? Direct contact opnemen met onze specialisten? Dat kan! Klik hier en ga naar onze specialisten in het veld of vul onderstaand formulier in.