‘Energiekosten nemen nauwelijks toe bij robotmelken’
Dit blijkt uit een analyse van Alfa Accountants. Het accountantskantoor vergeleek van een groep bedrijven die zijn gaan robotmelken de technische en financiële cijfers twee jaar naar omschakeling.
Hogere onderhoudskosten
Tegen de verwachting in namen de energiekosten met slechts 0,01 euro per 100 kilo melk toe. Dit komt neer op 100 euro op jaarbasis voor een bedrijf die 1 miljoen liter melk levert. De onderhoudskosten namen wel behoorlijk toe, met 0,78 euro per 100 kilo melk. Dit is omgerekend 7.800 euro op jaarbasis.
De melkproductie per koe van de geanalyseerde bedrijven nam met ruim 800 kilo melk per jaar toe. Het vetgehalte bleef gelijk. Het eiwitgehalte steeg, tegen de verwachting in, met 0,10 procent. Het celgetal steeg met 8 punten.
Opvallend verschil eiwitgehalte
Alfa vergeleek ook een grote groep bedrijven die robotmelken met een groep die traditioneel melken. Op basis van deze vergelijking liggen de onderhoudskosten en de productiestijging in lijn met de eerder genoemde vergelijking. Het verschil in energiekosten komt hoger uit, namelijk 0,08 euro per 100 kilo melk. Het meest opvallende is het verschil in vet- en eiwit. Het vetgehalte ligt bij robotbedrijven 0,06 procent lager en het eiwitgehalte 0,04 procent lager. Dit is een tegenovergesteld beeld in vergelijken met de bedrijven die 2 jaar na omschakeling zijn geanalyseerd.
Lager saldo en bruto overschot robotbedrijven
Het uiteindelijk saldo ligt bij robotbedrijven 0,77 euro per 100 kilo melk lager. Dit komt op een bedrijf met 1 miljoen liter melk overeen met 7.694 euro op jaarbasis. Na aftrek van alle niet-variabele kosten ligt het bruto overschot 1,36 euro per 100 kilo melk lager. Bij 1 miljoen liter melk is dit gemiddeld 13.624 euro op jaarbasis.