IPCC: ‘Koeienmethaan’ overschat, VVD stelt vragen
De VVD-ers reageerden op het bericht in de Telegraaf ‘Klimaatimpact Nederlandse veestapel fors overschat’. In dit artikel stelt het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) dat een rekenmethode voor methaan uitwijst dat de invloed van koeien drie tot vier keer kleiner is dan gedacht. Op zijn twitteraccount meldt Van Campen: „Klimaatimpact van Nederlandse koeien is overschat, stelt een nieuw IPCC-rapport. Sterker nog, de invloed van de melkveehouderij zou zelfs drie tot vier keer kleiner zijn dan tot nu toe werd aangenomen!” Samen met collega Erkens vroeg hij minister wat dit betekent voor het Nederlandse klimaatbeleid.
Ook Jan Huitema kwam in actie na het lezen van het artikel in de Telegraaf. Hij confronteerde Eurocommissaris Frans Timmermans met de conclusie van het IPCC. Huitema vroeg de Europese Commissie hoe de stelling dat methaan afkomstig van koeien binnen 12 jaar wordt afgebroken in de atmosfeer wordt meegenomen in het klimaatbeleid voor bijvoorbeeld de landbouw.
Niet nieuw
Hoewel de VVD-ers nu pas aan de bel trekken is de stelling dat koeienmethaan minder schadelijk is dan gedacht afgelopen zomer al vaker naar buiten gebracht. In juli meldde het Ierse onderzoekscentrum Teagasc Food Research Centre in Moorepark al dat de methaanuitstoot bij voorjaarskalvende weidende koeien flink lager blijkt dan de bestaande modellen voorspellen. Oxford professor Myles Allen kwam echter in 2018 al met een onderzoek naar buiten. En in augustus verscheen een VN-klimaatrapport waarin onderzoekers, onder meer Myles Allen, aandrongen op het verleggen van de focus van kooldioxide naar methaan. Dat de methaan, die koeien uitstoten, in 10 tot 12 jaar weer wordt afgebroken bleef onvermeld.
Tijdens de officiële start van de vereniging FDF stelde Frank Mitloehner, wetenschapper aan de universiteit van Californië, ook dat koeien geen of nauwelijks een bijdrage leveren aan de klimaatopwarming en dat de veehouderij zelfs een oplossing is voor een verkoeling van de aarde. Zijn onderzoek is zo belangrijk, en voor melkveehouders levensveranderend, dat het vraagt om een nieuw klimaatplan van de landbouw met een herberekening van de klimaatvoetafdruk gebaseerd op het onderzoek van Mitloehner. In de augustus editie van Melkvee staat een uitgebreid artikel over het 'goede nieuws' van het IPCC voor de melkveehouderij.