Verkiezingsdebat LTO: herhaling van zetten
Tijdens het debat, waar naast Helma Lodders (VVD), CDA’er Jaco Geurts ook Carla Dik-Faber (CU), Henk van Gerven (SP) en Rik Grashoff (Groen Links) aanwezig waren, passeerden drie stellingen de revue: grenzen aan groei, inkomenspositie en het GLB en het probleem van leegstaande stallen. De 150 boerentoeschouwers kregen geen felle discussies en nieuwe standpunten te horen, maar de politici maakten van de gelegenheid gebruik om hun standpunten te benadrukken.
Geschrapt
De stelling over het mestbeleid werd vanwege tijdsgebrek geschrapt, tot ongenoegen van Helma Lodders. „Net nu de linkse hoek om uitstel heeft gevraagd over dit wetsvoorstel. Dit stoot ons, en ook het CDA en de SGP tegen het zere been. Boeren moeten duidelijkheid hebben, nog langer wachten is funest.”
Leegstaande stallen
Het probleem met leegstaande stallen en de oproep van LTO om mee te denken aan een fiscale regeling, stemde Jaco Geurts in. De VVD wilde niet direct toezeggen vanwege de kosten hiervan. Lodders: „Wij willen het zoeken in de flexibiliteit van de bestemmingsplannen en kortere procedures.” De drie andere partijen erkenden het probleem en gaven aan mee te willen denken aan een oplossing.
Grenzen aan groei
Verschillende opvattingen waren er over de grenzen aan groei van agrarische bedrijven. Geurts gaf aan de vrijheid hierin neer te willen leggen bij provincies en gemeenten. De CU sprak over kwaliteit in plaats van kwantiteit en gaf daarbij het voorbeeld van de Rondeelstal in Barneveld. Net als GroenLinks opperde de SP kleinere bedrijven van 80 tot 100 koeien en meer gemengde bedrijven. Goede prijsvorming is daarbij een aandachtspunt, aldus Van Gerven. „Investeringen moeten terugverdiend worden inde prijs.”
Jonge boeren
Alle aanwezige partijen gaven aan steun aan jonge boeren serieus te nemen. In plaats van 1 procent vanuit het GLB zou ingezet moeten worden op 2 procent, gaf een aanwezige jonge boer hen mee.