Zuivelmarkt booming; ruimte voor verdere melkprijsstijging
De zuivelnoteringen deden het al goed de afgelopen weken; zeker in vergelijking met de zomers van voorgaande jaren. Ook omdat de Europese consument ook deze zomer in eigen land dan wel continent bleef. De consumptie van kaas en andere zuivelproducten liep de hele zomer goed door.
En de koek is nog lang niet op. Kopers wachten nog steeds tot het laatste moment met inkopen van boter, poeders, room en kaas. De verwachting is dat dit positieve sentiment op de zuivelmarkt minstens nog aanhoudt in september en oktober, en mogelijk zelfs tot in november.
Melkprijs van 40 cent
Te midden van alle stikstof- en opkoopperikelen waar melkveehouders nu mee te dealen hebben, is dat in elk geval goed nieuws. Volgens een kenner van de zuivelmarkt is het niet ondenkbaar dat de melkprijs nog doorstijgt richting de 40 cent. Voor het eerste kwartaal van 2022 wordt dan wel een prijscorrectie verwacht; vooral ook omdat vanaf november de melkvolumes naar verwachting weer zullen toenemen.
China
China is nog steeds goed actief op de (wereld)markt. Zij het dat de binnenlandse zuivelprijzen voor de Chinese inkopers onderhand goedkoper zijn dan de wereldmarktprijzen. Ook de zuivelvoorraden die daar zijn aangelegd, zijn goedkoper ingekocht dan de huidige marktprijs. Mogelijk maken de Chinese kopers nu even een pas op de plaats. Ook gelden in veel Aziatische landen nog steeds vrij strikte corona-maatregelen, terwijl er in Europa steeds meer versoepelingen worden doorgevoerd.
Een vraag is nog even wat er straks in de (Nederlandse) horecasector gebeurt, als in oktober de coronasteun wordt afgebouwd. De laatste anderhalf jaar zijn er nauwelijks horecazaken failliet gegaan.