Nieuwe koolstofvriendelijke maïsteeltmethode praktijkrijp
De nieuwe methode is bedacht door de Fransman Thierry Stokkermans, zoon van Brabantse ouders die voor zijn geboorte naar Frankrijk emigreerden. Stokkermans ontwikkelde de ZipDrill, een ombouwkit voor bestaande zaaimachines.
Het bouwpakket bestaat uit een schijf die een verticale sleuf maakt in de bodem, gevolgd door een T-vormige zaaikouter die die een horizontale sleuf maakt. Daarin komt het zaad terecht. Achter de kouter zitten twee wielen/rollen die de sleuf weer aandrukken. Dat maakt het mogelijk om door een groenbemester of door bestaand grasland heen te zaaien, legt Stokkermans uit.
Minder onkruiddruk
Het idee is dat de groenbemester pakweg een week voor het zaaien tot enkele dagen na het zaaien wordt doodgespoten. Vervolgens komen de stikstof en andere nutriënten uit het gewas beschikbaar voor de maïsplanten. „Voordeel is dat de groenbemester de hele bodem bedekt, dus andere onkruiden krijgen veel minder kans”, volgens de uitvinder. Bij een traditioneel zaaibed maak je het zaaibed niet alleen klaar voor de maïs, wil hij maar zeggen.
Wel is het raadzaam om nog 1 bespuiting tegen onkruid te doen, want als de groenbemester dood is, wil er nog wel eens onkruid opkomen. „Maar de onkruiddruk is dan wel een stuk lager dan normaal”, aldus Stokkermans.
'Koolstofvriendelijke maïsteelt'
De Franse machinebouwer zetelt op dit moment met zijn ZipDril-onderneming in Wageningen. Zes jaar geleden is hij begonnen met het uitdenken van deze vorm van 'koolstofvriendelijke maïsteelt', zoals hij het noemt. De eerste twee jaren werkte hij aan een prototype, en drie jaar geleden werd er voor het eerste een proefperceel ingezaaid in Drempt. Ook de provincie Gelderland financiert mee, om de ontwikkeling van de koolstofvriendelijke teeltmethode een duwtje in de rug te geven.
In België en in het Noorden van Frankrijk heeft Stokkermans inmiddels eveneens proefpercelen liggen. En bij de Nieuwe Melkboer, de sojamelk producerende broers Tom en Bart Grobben in Boekelo, heeft hij de sojabonen er mee ingezaaid.
Roggestoppel
Op het proefveld bij een veehouder in Drempt is dit jaar eind april snelle voorjaarsrogge geoogst en ingekuild. Begin mei is de maïs ingezaaid. Vervolgens zijn de stoppels een keer bespoten, om te voorkomen dat ze weer uitlopen.
Wie belangstelling heeft voor de resultaten, kan zich aanmelden via een email naar Thierry@zipdrill.com. De demomiddag is op vrijdag 24 september. Vanwege corona is het aantal beschikbare plaatsen in het zaaltje in Drempt beperkt tot 30. Inmiddels hebben zich al zo'n vijftien belangstellenden opgegeven, aldus Stokkermans.