ZuivelNL vraagt NMV haar statuten aan te passen
ZuivelNL benaderde de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) met het verzoek hun statuten aan te passen, zodat niet alleen ZuivelNL maar ook de NMV zelf de btw kan (blijven) verrekenen. Door het plotselinge aftreden van het Dagelijks Bestuur (DB) van NMV bleef de vraag van ZuivelNL, tijdens de Algemene Ledenvergadering, onbeantwoord. „We zijn er niet toegekomen het verzoek inhoudelijk te behandelen”, licht Bertus Doppenberg, oud DB-lid van NMV, toe. „Wel hebben we met de leden besproken dat ZuivelNL ons heeft gevraagd de statuten aan te passen, omwille van de btw-aangifte. Daarop hebben de leden het bestuur de opdracht gegeven eerst goed uit te zoeken wat het verzoek precies inhoudt en welke consequenties dat heeft voor NMV. Uit een aantal kleine onderzoeken die wij gedaan hebben, komt naar voren dat de statuten van LTO en NZO ook niet voldoen aan de eisen van de fiscus. En dat roept dan toch bij ons de vraag op waarom wij wel en zij niet?”
ZuivelNL
ZuivelNL directeur, Hubert Andela, legt uit dat hij deze geluiden ook gehoord heeft, maar dat die niet correct zijn. „In 2020 heeft de fiscus de regels omtrent de btw-aftrek voor verenigingen aangescherpt”, legt Andela uit. „De fiscus controleert nu veel strenger of alle leden van een vereniging gerechtigd zijn btw-aangifte te doen. Bestaat een ledenbestand naast ondernemers ook uit natuurlijke personen dan mag deze vereniging de btw niet meer verrekenen. ZuivelNL telt drie leden LTO, NZO en NMV. De eerste twee verenigingen hebben volgens de fiscus de statuten op orde, maar de statuten van de NMV vragen om een aanpassing. Het is wel zo dat verschillende regionale LTO-afdelingen druk zijn met het aanpassen van hun administratie op de nieuwe situatie, maar dat heeft geen directe invloed op het wel of niet mogen verrekenen van de btw.”
Boerengeld
„We hopen snel met de NMV rond de tafel te kunnen, om de periode waarin we geen btw terug kunnen vragen zo kort mogelijk te laten duren”, gaat Andela verder. „Ik heb echter nog geen kans gehad contact te zoeken met de bestuurder die daar op dit moment verantwoordelijk voor is. Het kunnen verrekenen van de btw levert niet alleen ZuivelNL, maar ook NMV geld op. En dan hebben we het wel over boerengeld. Dat kunnen we beter besteden aan doelen waar de boer iets aan heet dan dat we het naar de fiscus brengen.”
Doppenberg geeft aan te hebben gehoord dat het verrekenen van de btw NMV 18.000 euro per jaar aan extra opbrengsten oplevert. „Maar daar staat tegenover dat het secretariaat moet worden aangepast en dat kost toch al snel 6.000 tot 7.000 euro”, schat hij in. „We zijn als vereniging best bereid een ander te helpen, maar dan moeten we eerst goed uitzoeken wat het voor ons als vereniging betekent. Het is ook niet zo dat we nee zeggen tegen het voorstel, maar we willen eerst meer inzicht in de consequenties. We moeten ons handelen wel kunnen verantwoorden aan de leden.” ZuivelNL heeft inmiddels een concreet voorstel gedaan aan de NMV voor het aanpassen van de statuten. „Maar ZuivelNL en NMV dat schuurt toch altijd een beetje, er is toch een soort van wederzijds wantrouwen”, licht Doppenberg toe. „Dat hoeft geen onoverkomelijk probleem te zijn, maar op dit moment wil ZuivelNL te snel.”
Dat ZuivelNL sneller wil dan NMV blijkt wel uit de woorden van Andela: „We hadden gehoopt het deze week geregeld zou zijn.” Tegelijkertijd is hij ook realistisch, over de bestuurscrisis bij NMV zegt hij: „Deze dingen gebeuren nu eenmaal, zo is het leven, daar moeten we gewoon mee dealen.”
Meevaller
Op de vraag of dit geen extra zware last is op de bezuinigingen die ZuivelNL toch al door moest voeren antwoord Andela: „In de begroting van 2021 en 2022 hebben we al rekening gehouden met het niet kunnen verrekenen van de btw. Wij zien het eerder als een meevaller op het moment dat de btw weer verrekend mag worden.”
Het landelijk bestuur van NMV moet volgens de statuten tussen één en drie maanden een nieuwe ALV organiseren. Dit is de eerste mogelijkheid om het verzoek van ZuivelNL inhoudelijk met de leden te bespreken.