'April gezaaide maïs op z’n vroegst eind september rijp'
Het groeiseizoen van snijmaïs werd in 2021 gekenmerkt door koude en zeer natte weersomstandigheden. Het zaaien vond meerdere keren plaats. De eerste golf van zaaien rond 25 april zorgde ervoor dat 40 tot 50% van het areaal gezaaid werd. Mei was een natte maand met veel regendagen waardoor het zaaien uitgesteld moest worden. Slechts hier en daar kon worden gezaaid op droger land. Hierdoor was het pas eind mei of begin juni voordat de mais overal in de grond zat.
Juli te koud
De groeiomstandigheden (hitte en vochtigheid) van juni zorgden voor een snelle start van het gewas zodat de opgelopen vertraging enigszins gecompenseerd werd.
Helaas was de maand juli koud, erg regenachtig en met veel minder zonuren dan we normaal hebben.
Kolven soms kleiner dan normaal
De bloei vond plaats in deze extreme omstandigheden en dat kan gevolgen hebben voor de teelt en de ontwikkeling van het gewas. We zien soms dat kolven kleiner zijn dan normaal. Ook zien we veel dat er meerdere kolven per plant aangelegd zijn. Die zullen waarschijnlijk niet allemaal volledige zetmeelopbrengst geven. En soms kunnen korrels aborteren.
Eerste oogstprognoses
De maand augustus sloot naadloos aan op juli, met nog altijd te weinig zon en teveel regen. De eerste oogstprognoses, voor de vroegste zaaidatums met een FAO index rond 200 worden berekend voor eind september...
Op deze kaart van Europa zien we in het noordwesten en vooral de Benelux de temperatuursom vanaf 15 april tot 15 augustus.
Op deze kaart zien we dat het gemiddelde tekort van temperatuursom in Nederland tussen -50 en -100 °C is.
Dit is een overzicht van de gevallen regen per gebied in dit groeiseizoen. Duidelijk is dat Noord-Nederland in de Benelux het meeste water te verduren heeft gehad gedurende de start van de teelt.
Deze kaart toont de regenval in de afgelopen 5 jaar, en ook hier zien we de grootste verschillen in het noorden.
In een volgend artikel zullen we per regio de balans opmaken van de verwachte oogstdatum van snijmaïs.
Tekst: Bernard Krikke, MAS Seeds
Beeld: MAS Seeds