Maïs hoger hakselen om eiwitaankoop te besparen, wat levert het op?
Snijmaïs wordt geteeld voor het zetmeel. De stengel is relatief moeilijk verteerbaar, zeker het onderste gedeelte. Toch wordt snijmaïs overwegend volledig gehakseld om aan de voerbehoefte te voldoen.
In tegenstelling tot de afgelopen jaren, is er dit jaar relatief veel gras gegroeid. Veel, met name voorjaarskuilen, bevatten een laag aandeel eiwit. Maar nog altijd meer eiwit dan snijmaïs. Elke kilo droge stof meer gras(kuil), bij een gelijkblijvende hoeveelheid energie uit snijmaïs, is winst. Daarom kan het voor een aantal bedrijven interessant zijn om de snijmaïs straks hoger te hakselen dan de standaard 15 centimeter (Handboek Melkveehouderij) of zelfs MKS (Maïskolvensilage) of CCM (Corn Cob Mix) te laten maken. Wat het maken van MKS of CCM betreft komt er qua mechanisatie meer op de hoek kijken. Hoger hakselen is eenvoudiger toepasbaar.
Hoger hakselen
Verschillende veehouders vragen zich af wat hoger hakselen oplevert aan voederwaarde en kost aan opbrengst ten opzichte van de gangbare hakselhoogte. Daar zijn een aantal vuistregels voor. Elke 10 centimeter hoger hakselen levert ongeveer 10 tot 12 gram zetmeel per kilo droge stof op. Daar staat een lagere droge stofopbrengst van 2 tot 2,5 procent tegenover. Bijkomend voordeel is dat er minder grond en schimmelsporen mee de kuil in gaan. Dit komt de conservering en smakelijkheid ten goede.
Hoger hakselen versus MKS
Het 10 centimeter hoger hakselen (25 centimeter stoppelhoogte) zet wat voederwaarde betreft nauwelijks ‘zoden aan de dijk.’ Afhankelijk van de kolfhoogte, kan er dus gekozen worden om nog hoger te hakselen, bijvoorbeeld op 50 centimeter. Echter, vanaf 30 centimeter stoppellengte wordt aangeraden om de stoppel eerst te bewerken, voordat deze ondergewerkt wordt. En als er toch extra inspanning verricht moet worden om de achtergebleven plantresten te bewerken, dan is de stap al veel kleiner om alleen de kolf te hakselen (MKS). Bij MKS ligt het zetmeelgehalte maar liefst 200 gram per kilo droge stof hoger. Het eiwitgehalte ligt 10 gram per kilo droge stof hoger. Wel kost MKS tussen de 35 en 40 procent aan opbrengst. Bij bedrijven waar toch ruim voldoende graskuil op het erf ligt, is het zeker het overwegen waard. Het is alleen zoeken naar een loonwerker die een geschikte hakselbek heeft om de kolven te kunnen plukken.
Hebt u ervaring met het hoger hakselen van snijmaïs en/of de oogst van MKS/CCM? Of overweegt u dat te gaan doen? Hebt u tips voor collega’s? Reageer dan hieronder.