Openbaarmaking adressen duizenden PAS-melders zit er voorlopig niet in
Het ministerie van LNV en boerenorganisatie LTO Noord vroegen donderdag in hoger beroep aan de Raad van State om schorsing van een uitspraak van de rechtbank Noord-Nederland. „Daar ga ik niet in mijn eentje over beslissen”, zei voorzieningenrechter Kees Borman. Hij maakt op 2 september een voorlopige uitspraak bekend. De definitieve bodemzaak dient later maar wanneer is nog niet bekend gemaakt.
De rechtbank Noord-Nederland besliste op 25 juni 2021 in een rechtszaak dat de minister de adressen van alle PAS-melders bekend moet maken. De rechtbank legde, hoogst ongebruikelijk, als drukmiddel aan de minister een dwangsom op van 36.000 euro die betaald moet worden aan Coöperatie Mobilisation for the Environment (Mob).
3.500 adressen
Mob wil de adressen hebben van PAS-melders die in het verleden hebben kunnen uitbreiden zonder dat een natuurbeschermingsvergunning nodig was. Het ging in alle gevallen om kleine stikstofneerslag op natuurgebieden die volgens het ministerie met een melding afgedaan konden worden. Agrarische en niet-agrarische bedrijven, bij elkaar zo’n 3.500, maakten daar gebruik van.
Op 29 mei 2019 maakte de Raad van State echter een einde aan de PAS omdat die in strijd is met de Europese Habitatrichtlijn. Milieuclub MOB wil weten waar de duizenden bedrijven zitten om ze te kunnen aanpakken. Ze zijn uitgebreid zonder vergunning, zegt Valentijn Wösten van Mob. De organisatie heeft intussen 150 adressen kunnen achterhalen.
Legaliseren
Voor LNV ontstond in mei 2019 de ongemakkelijke situatie dat de bedrijven legaal zijn uitgebreid onder de PAS. LNV wil echter niet de adressen van de bedrijven verstrekken omdat dit vaak de woonadressen zijn van boeren die daar ook hun bedrijf hebben. LNV wil uit privacyoverwegingen alleen coördinaten verstrekken aan Mob van de emissiepunten.
Wösten zegt daar weinig tot niets aan te hebben omdat die coördinaten niet nauwkeurig genoeg zijn . Hij zegt de adressen ook nodig te hebben om de vergunningsdossiers op te vragen bij de gemeenten. LTO Noord vindt het onacceptabel dat adressen van veelal boerengezinnen op straat komen te liggen. Voor eind 2024 worden alle PAS-meldingen gelegaliseerd, stelt de boerenbelangenorganisatie.
Tekst: Adri Klinkenberg
Beeld: Bram Teeuwsen