Flynth ziet nauwelijks ruimte voor investeringen in stalemissie reductie

De kritieke opbrengstprijs is het omslagpunt waarbij alle kosten en uitgaven precies kunnen worden betaald. Voor het gemiddelde bedrijf bedraagt de kritieke opbrengstprijs 37 cent.
Volledige grondgebondenheid ook lastig
Het is lastig rond rekenen om bij deze kritieke opbrengstprijs te kunnen investeren in staltechnische emissiereductie, concludeert accountantsbureau Flynth. Er is een maatschappelijke bijdrage of tegemoetkoming voor investering in staltechnische emissiereductie nodig, wordt verondersteld. Uit berekeningen blijkt dat het bij een grondprijs van gemiddeld 65.000 Euro per hectare ook niet mogelijk is om investeringen in volledige grondgebondenheid rendabel te rekenen.
CO2 maatregelen wel mogelijk
Wel zijn er volgens Flynth goede mogelijkheden om de CO2 uitstoot met managementmaatregelen te reduceren, aangezien er een grote spreiding bestaat tussen bedrijven in CO2 uitstoot. Op bedrijven met een melkproductie van 15.000 – 20.000 liter melk per hectare op zandgrond varieert de CO2 uitstoot tussen de kop-en staartgroep van 1069 tot 1325 gram CO2.
CO2 reductie is volgens Flynth mogelijk door het optimaliseren van de pensvertering, bemesting en ruwvoerproductie. Ook aandacht voor mestopslag, energiegebruik en de footprint van aangevoerde kunstmest en krachtvoer kan CO2 reductie opleveren.