De Marke test installatie bioraffinage
De techniek verkleint met behulp van een hydrolysetank eerst de organische stof in de rundermest, waarna het product vervolgens wordt vergist. De toegepast procedure moet de ontsluiting van de in de mest beschikbare mineralen verbeteren en zorgt daarnaast voor een hogere biogasproductie.
Bioraffinage op het melkveebedrijf
De toepassing van bioraffinage in de melkveehouderij is nieuw en past bij het streven van Knowledge Transfer Centre (KTC) De Marke om de mineralen uit mest zo goed mogelijk te benutten. De Marke wil met het bioraffinagesysteem vooral de stikstofbenutting van dierlijke mest verder verhogen dan met de bestaande mestvergister mogelijk is. De installatie vervangt de oude mestvergister van De Marke die 10 jaar dienst heeft gedaan en daarmee een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het onderzoek naar mestverwerking in de praktijk.
Praktijkonderzoek naar bioraffinage noodzakelijk
Onderzoek op praktijkschaal is nodig om te bepalen of het systeem daadwerkelijk bijdraagt aan een efficiëntere benutting van mineralen uit mest. Fermtech Systems BV, die de installatie heeft ontwikkeld, gaat samenwerken met onderzoekers van Wageningen UR Livestock Research en Plant Research International om het proces in de installatie goed in de vingers te krijgen. Aansluitend zal de analysemethode van S&M systems BV worden gebruikt om te kijken naar het effect van het systeem op de mineralenstromen van een melkveehouderij. Bij deze methode wordt het gehele afbraakproces in kaart gebracht en kan gekeken worden naar de efficiëntie van de installatie. De onderzoekers zullen tevens veldproeven starten om de stikstof- en de fosfaatbenutting uit de eindproducten te bepalen en bestuderen wat het effect is van het wegvangen van organische stof uit de mest op de ontwikkeling van het organisch-stofgehalte in de bodem. Tot slot worden ook de gasvormige verliezen onderzocht. De raffinage mag namelijk niet tot meer ammoniakvervluchtiging of lachgasemissie leiden.
Betrokken partijen
Het raffinagesysteem is een gezamenlijke investering van het EU Interreg IVb-project Dairyman en Fermtech Systems BV. In Dairyman zijn schoon produceren en een duurzame bijdrage aan de energiebehoefte daarbij belangrijke thema’s. Dairyman werkt in Nederland nauw samen met Koeien & Kansen, waar De Marke het centrale proefbedrijf van is.
Bezoeken van de installatie
Op 30 augustus 2012 organiseert De Marke van 9.30 tot 16.00 uur een open dag. Naast het bioraffinagesysteem en de mestscheiding is dan ook het ruwvoerplatform te bezichtigen. Aanmelden hiervoor is niet noodzakelijk. Op andere dagen is het mogelijk om via een excursie De Marke te bezoeken. Hiervoor kunt u een afspraak maken via tel.: 0575-467323. U vindt De Marke aan de Roessinkweg 2, 7255 PC in Hengelo.
Tekst: Wageningen UR Livestock Research
Beeld: Ingrid Zieverink