‘Let op kalibemesting bij grasklaver’
Hiervoor waarschuwt de Commissie Bemesting en Voedergewassen (CBGV). Doordat op grasklaver percelen vaak alleen in het voorjaar drijfmest wordt uitgereden (60 tot 80 kilo stikstof), kan er lopende het seizoen een tekort aan kali ontstaan. Het advies is om per snede een kalibemesting te geven. Wanneer er in een keer een overdosering aan kali wordt gegeven, neemt de plant te veel kali op, wat leidt tot hoge kaliopname door de dieren. Dit kan gezondheidsproblemen veroorzaken.
Kaligebrek herkennen
Kali heeft invloed op de opbrengst, de droogtetolerantie, de ziektegevoeligheid, de wintervastheid en de standvastigheid van de plant. Volgens de CBGV is een kali-gebrek bij (witte) klaver herkenbaar aan witgele puntjes op het blad. Omdat er intern transport plaats vindt van kali naar jonge bladeren wordt dit het eerste zichtbaar op het oudere blad.
Doordat kali ook de verdamping reguleert door de huidmondjes open en dicht te zetten wordt klaver heel kwetsbaar bij een kalitekort en witte klaver kan daardoor wegvallen uit het mengsels.
Bijbemesten
Kali kan bijbemest worden met kalimeststoffen als K-60, Patentali of kaliumsulfaat. Bijbemesting is afhankelijk van de kalitoestand en de opnamecapaciteit van mineralen van de bodem (CEC). Ook de zwaarte van de snede speelt een rol. Hiervoor kan het Bemestingsadvies van de CBGV gebruikt worden.