Agractie wint kort geding tegen Dier en Recht, maar anti-zuivelcampagne mag doorgaan
Dit artikel is geüpdatet om 22.30 uur
Dier&Recht moet binnen 48 uur alle campagneposters waarop een kalf in een kruiwagen is te zien met de tekst dat zuivel leidt tot 'ernstig dierenleed', verwijderen. Deze hangen op diverse plekken in zeven verschillende steden. Ook moet de dierenwelzijnsorganisatie diezelfde billboard van de eigen website afhalen. Als dat niet gebeurt, geldt een dwangsom van 5.000 euro per dag met een maximum van 50.000 euro. Daarnaast moet Dier&Recht de proceskosten betalen.
Na de rechtszaak nam Bart Kemp van Agractie een video op: „We hebben gewonnen. Eindelijk is er erkenning voor het feit dat anti-dierhouderijclubs niet zomaar alles kunnen zeggen."
'Onrechtmatig jegens de melkveehouders'
Tijdens de zitting was Dier&Recht van mening dat de campagne deel uitmaakt van een maatschappelijk debat over dierenwelzijn. Ook is de organisatie van mening dat het met de actie geen boeren aanvalt.
De rechter is het daar niet mee eens. Die vindt dat de stellingen in de campagne onvoldoende zijn onderbouwd, zo meldt het Algemeen Dagblad. ,,Dat sprake is van ernstig leed bij pasgeboren kalveren is niet aannemelijk. Het publieke debat mag uiteraard gevoerd worden, maar niet op een wijze die onrechtmatig is jegens de melkveehouders."
Niet hele campagne stopt
In een verklaring laat Dier&Recht weten niet de hele antizuivelcampagne wordt gestopt. Volgens de organisatie gaat de uitspraak alleen over de poster waarin een kalf in een kruiwagen wordt weggedragen en waarop de tekst wordt gebruikt dat zuivel leidt tot 'ernstig dierenleed'. Dier&Recht overweegt een hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter, maar zal zich tot die tijd aan het vonnis houden.
De posters van Dier&Recht zorgen voor veel onbegrip. Zo zijn in bushokjes posters te zien van melkpakken met een waarschuwende afbeelding, net zoals op een pakje sigaretten. „Die foto's zijn nog tot daaraan toe. Maar de tékst! 'Zuivel veroorzaakt ernstig dierenleed'. Midden in de grote stad, waar de afstand tot de boer en het boerenleven maximaal is. Die mensen daar hebben nul kennis; ze zetten de boer hiermee weg als ernstig dierenmishandelaar”, zei Bart Kemp van Agractie eerder al over de actie.