Mest analyseren met NIRS

De WUR doet een onderzoek naar de toepasbaarheid van de techniek ‘Nabij Infrarood Spectografie (NIRS)’ bij mestransporten. Met deze techniek is het mogelijk om zonder monstervoorbewerking en chemicaliën de samenstelling van een mestmonster te bepalen. Op dit moment wordt de NIRS-techniek succesvol gebruikt in de voedselindustrie, zoals bij de teelt van tomaten en maïs.
Sneller inzicht
Het voordeel van deze techniek is dat een gang naar het laboratorium niet nodig is, omdat de samenstelling van het monster direct duidelijk is. De ondernemer heeft zo sneller inzicht in de kwaliteit van de mest die hij afneemt en gebruikt. Nu weet de afnemer pas na zes weken wat de samenstelling van de mest was. De aangevoerde mest zelf is dan vaak al uitgereden. De kans bestaat dan op overschrijding van de mestnormen. Met de nieuwe techniek kan de ondernemer preciezer rekenen met de gebruiksnormen.
Vervolgonderzoek
Hoewel de eerste laboratoriumresultaten bemoedigend zijn, geven de WUR en de betrokken ondernemingen aan dat er nog veel onderzoek nodig is om deze NIRS-techniek in de praktijk te brengen. Dit najaar worden de testen vanuit het laboratorium verplaatst naar een mobiele proefopstelling in het veld. Geconditioneerde mestmonsters worden dan verruilt voor ‘echte stromende mest’.